Vihmapilved katavad hommikul mandri lääneosa ja päeval laienevad üle maa, saju tõenäosus suureneb 90 protsendini. Sajuhood on kohati tugevad. Õhutemperatuur on päeval 7–11, saartel kuni 13 kraadi, õhtuks tõuseb saartel ja mandri läänerannikul 15 kraadi ümbrusse.

Päästeameti sõnul on hetkel tugeva tuulega seotud väljakutseid olnud veel vähe, täpsemini kolm. Kõik juhtumid on seotud sõiduteele kukkunud puudega. Kaks neist leidsid aset Hiiumaal ja üks Märjamaa vallas.

Elektrilevi katkestuste kaardilt saab näha, et praeguse seisuga on aktiivseid elektrikatkestusi 21 ning mõjutatud kliente 435. Enim on katkestusi Raplamaal ja Lääne-Virumaal.

9. oktoobril on Lääne-Eesti saartel kagutuul puhanguti 15–20 m/s, päeval kagutuul tugevneb mandri sisealadel puhanguti 15–17, saartel ja rannikul 23–25 meetrini sekundis.

Neljapäevaks (10.10) jõuab Eestisse troopilise orkaaniga Kirk kaasa liikuv soojus, öine temperatuur on enamasti üle kümne kraadi ja sajab tihedat vihma. Puhub väga tugev kagutuul.

Pärast keskööd saab suurem sadu läbi ja tuul nõrgeneb. Lisandub sooja ja õhutemperatuur on 6–11, saartel ja läänerannikul kuni 14 kraadi. Päeval liigub Taanist Skandinaavia keskossa uus keeris, mis on endise troopilise orkaani Kirk järeltulija. Õnneks on keeris suurema ägeduse juba minetanud.

Vihma sajab põhiliselt saartel ja mandri lääneosas. Kagutuul puhub üsna tugevalt, puhanguti 13, rannikul 16 m/s. Lisandub sooja ja õhutemperatuur on 12–16 kraadi. Sünoptik Taimi Paljaku sõnul tõuseb lõunapoolsetes maakondades õhutemperatuur veelgi kõrgemale, kuni 18 kraadini, aga ainult juhul, kui päeval on sadusid hõredamalt ja harvem.

Teised Balti riigid saavad vähem vihma ning seetõttu võib Lätis olla õhusooja kuni 20 ja Leedus kuni 22 kraadi.

Reedel (11.10) liigub madalrõhkkond piki Botnia lahte põhja poole ja selle servas sajab meil öösel mõnes kohas vihma. Puhub võrdlemisi tugev kagu- ja lõunatuul. Õhutemperatuur on 11–15 kraadi. Hommikuks jõuab saartele tihe vihmasadu, mis liigub päeval üle maa ja eemaldub õhtul idapiiri taha (vihma tõenäosus 75–90%). Tuul pöördub lääne poolt alates edelasse ja puhub puhanguti kuni 15, rannikul kuni 18 m/s. Õhutemperatuur on 13–16 kraadi, pärast keskpäeva madalam.

Päästeamet saabuva tormi eel: need 7 asja aitavad sind elektrikatkestuse ajal

Oktoober on käes ja marutuuled on sügiskuudel Eestis tavapärased külalised. Ka lähipäevil mõjutab troopiline orkaan Kirk Eesti ilma. Et aga tugevad tuuled võivad kaasa tuua ka elektrikatkestusi, soovitab päästeamet sügistormi eel just need seitse asja koju valmis varuda.

  1. Küünlad ja tikud – need on põhilised valgusallikad, kui elektrit pole või patareid on tühjad. Küünalde abil saad koju valgust tuua, kui muid valgusallikaid pole käepärast.

  2. Taskulamp ja täis patareid – pimedal ajal on valgusallikas hädavajalik. Taskulamp on ideaalne lahendus, kuid sellest on kasu ainult siis, kui patareid on täis laetud või akud töökorras.

  3. Laetud akupank – nagu looduses käies, on ka kodus kriisiolukorras oluline, et mobiiltelefon oleks laetud. Kuna elektrikatkestusi on keeruline ette näha, aitab laetud akupank telefoni töös hoida ja vajaduse korral hädaabisse helistada teha.

  4. Patareidega raadio – kriisiolukorras on tähtis olla kursis värskeimate uudistega. Elektrikatkestus ei mõjuta raadiosignaale, mistõttu on patareitoitel raadio selliste olukordade jaoks suurepärane abivahend.

  5. Gaasipliit või puupliit – paljudes kodudes on ainult elektripliit, kuid elektrikatkestuse ajal on oluline, et oleks olemas ka alternatiivne toiduvalmistamise või kütmise võimalus, näiteks gaasi- või puupliit.

  6. Veevaru – tihti unustame, et elektrikatkestus võib mõjutada ka veesüsteeme. Seetõttu on oluline, et kodus oleks alati varuks piisav kogus joogivett. Sama kehtib ka toiduainete kohta.

  7. Generaator – kuigi generaator pole Eestis veel laialt levinud, on see eriti kasulik neile, kes elavad majas, kus elektrivarustus mängib suurt rolli. Kui võimalik, tasub kaaluda generaatori hankimist, eriti juhul, kui elamus pole alternatiivseid kütteallikaid.