„Ma räägin Madisest ainult ülivõrdes, selliseid sõpru rohkem ei ole,“ teatas naabrimees Üllar Kaaver, kes on teraviljakasvatusega tegeleva OÜ Rannu Mõisa juhataja. Madis Ajaots oli tema sõnul ääretult uuendusmeelne, tegi koostööd teadlastega ja jagas oma teadmisi teistega.

„Oleme 35 aastat koos seda vankrit vedanud, käisime koos juba Rannu koolis,“ meenutas Kaaver. Ta lisas, et juba talupidamise algusaegadest võtsid nad koos Madisega põld põllu haaval läbi kõik põlluharimise uusimad võtted, et paremini majandada. Niimoodi külg külje kõrval ja teadmisi vahetades tegutseti kuni viimase ajani. Nüüdseks on nii Ajaotsale kuulunud kui ka Kaaverile kuuluvat haritavat maad juba tuhandeid hektareid. Viimati käidi koos suusatamas ja tantsitud on ka kohalikus rahvatantsurühmas.

„Madis oli agronoomide perekonnast. Tänu ka sellele perekonnale on meie põllumajandus arenenud nii kõrgele tasemele, kus ta praegu on,“ tunnustas teraviljakasvataja Kaaver.

Madis Ajaots rajas koos abikaasa Margega aastakümnete jooksul taimekasvatusettevõtte OÜ Rannu Seeme, millel on üle paari tuhande hektari haritavat maad. Tegutsetakse pereettevõttena, kus töötab koos mitu põlvkonda.

OÜ Rannu Seemne peremees otsis pidevalt lahendusi, kuidas ajaga kaasas käies saada optimaalseimat saaki, säästes ühtaegu keskkonda ja põlde. Tema põllupidamine käis kogu aeg käsikäes teadustööga. Nimelt on Ajaotsad teinud aastakümneid koostööd ja katseid Eesti maaülikooliga ning Jõgeval tegutsevate sordiaretuse teadlastega.

Ta tundis huvi ainulaadsete sortide vastu, kasvatades paljasteralist kaera, ja üheteralist nisu ning tehes koostööd ka toidutööstusega.

Staažika agronoomina ja väga põhjalike teadmistega põllumehena püüdis Madis Ajaots oma põldudelt saada alati väga kvaliteetset saaki. Ta pidas oluliseks taimekaitsevahendite tasakaalustatud kasutamist ja oli põllumeeste-mesinike koostöö üks eestvedajaid, ühtlasi taimekasvatuse teadmussiirde programmi nõukogu esimees. Madis Ajaots oli Kevili põllumeeste ühistu asutajaliige ja kauaaegne nõukogu esimees.

„Madis Ajaots oli suur mees igas mõttes, tema mõju põllumajandusele on raske üle hinnata. Ta oli tippagronoom ja samas ka ühistulise põllumajanduse üks käimatõmbajatest ja eestvedaja,“ tunnustas põllumeeste ühistu Kevili juhatuse liige Hannes Prits.

Maalehe toimetus avaldab lahkunu omastele sügavat kaastunnet.

Jaga
Kommentaarid