“Ta tegi ettepaneku, et lipuga võiks midagi peale hakata, sest see näeb praegu välja nagu Põhja-Korea lipp,” meenutas Vaik.

Kiili valla praegune vapp ja lipp registreeriti Riigikantseleis 1994. aasta märtsikuus. Vöödilisel valla lipul on esindatud punane, sinine ning valge. Priit Herodese sõnul meenutab see vöödiline kangas lisaks kangesti merenduse signaallippu C (Charlie).

Pole legendi

Lisaks sarnasusele mõne teise lipuga puudub Tarmo Vaigu sõnul Kiili valla lipul tähis, mis viitaks näiteks valla ajaloole. Hoopis teised lood on Kiili valla vapiga, mis on Priit Herodese sõnul nn kõnelev vapp: sellel asuv hõbedane kiil viitab versioonile, et paigale on nime andnud “see armas tiivuline olend”. “

Saateks olev hõberaha osutab valla muinaspärandile – kivikalmed, kultuskivid, lahingupaigad, arheoloogilised leiud,” selgitas heraldik.

Herodese sõnul on kahju, et 1994. aastal ei võetud valla lipuna kasutusele vapist otseselt tulenevat heraldilist lipuvarianti – sinisel kangal valge kiil ja sõõr.

Vapp lipule

Herodese ettepaneku kohaselt säiliks valla praeguse lipu värvilahendus, ent sellele lisataks valla vapp. “Mulle isiklikult see idee meeldib,” lausus vallavanem Tarmo Vaik, “aga mina ei saa üksi midagi otsustada.

” Vaik ise arvas, et arvamused jagunevad kaheks. “Arvata võib, et nooremad inimesed on muutustele vastuvõtlikumad,” ennustas ta, “vanemate puhul kahtlen veidi, kas ettepanekusse soosivalt suhtutakse.”

Ka Priit Herodes leiab, et vallaelanikud ei pruugi ettepanekut rõõmuhõisetega vastu võtta. “Kaldun uskuma, et Kiili valla sümbolite kasutusele võtmisest möödunud 16 aasta jooksul on paljudele vallaelanikele ka praegune, valla- ja maakonnavärve edastav lipukangas armsaks saanud,” lausus heraldik.

Eeskuju olemas

Kust praegune värvilahendus kangal pärit on, ei oska keegi väga täpselt öelda. Vallavanem Vaik ajas enda sõnul väheke jälgi, et tõde teada saada. “Niipalju sain targemaks, et kunagi tuli kamp tarku inimesi kokku ja valis lihtsalt välja paar toredat värvi, mis võiks lipul olla,” lausus ta.

Vapi lisamine lipule oleks Vaigu sõnul hea lahendus juba seetõttu, et see näitaks ära, mis valla lipuga tegu on. Ka Priit Herodese sõnul tugevdaks see lahendus lipu identiteeti.

“Sellise ajaloolise lipu täiendamise on juba teinud näiteks Tartu linn, eristamaks linna lippu Poola lipust, sama on otsustanud oma triibulipuga teha Kuressaare,” toob heraldik näiteid.

Möödunud neljapäeval tutvustas vallavanem mõtet vallavolikogu liikmetele. Ühine arvamus oli, et lipu muutmisel võiks kaaluda erinevaid variante ning need ka vallarahvale arutamiseks välja pakkuda.

Seega ootab vallavalitsus kõigi vallaelanike arvamust e-posti või kirja teel – kas Kiili valla lippu tuleks muuta? Kas lisada vapp, või muuta ka lipu värve? Kõik head ideed on teretulnud.