Nüüd, mil käsil uude ametisse sisseelamise aeg, tuleb aga leida kiiresti lahendusi vahepeal kuhjunud probleemidele. "Raske on alustada, kui pole ees inimest, kellelt asju üle võtta," nendib Altmets, keda hoiatati ametisse astumisel ette, et tööd saab kohe olema palju.

Esimesed tähelepanekud? Sihtasutus peab ise rohkem tulu teenima, leiab juhataja. "Pinda on vallal küll, mida rentida. Vaba aega ja ruumi on näiteks koolimajas ja Kiili rahvamajas," toob Altmets paar näidet. Esimene suurem projekt, millega tegelema hakatakse, on suvine lasteaia katuse remont. Ehitusvea tõttu vett läbi lasknud katus saab uueks õppeaastaks korda.

Maikuus algab ka Kiili staadioni juures uue lasteaia mänguväljaku ehitus, mis rajatakse noortekeskuse hoones asuvatele rühmadele.

Sügisel peavad valmis saama ka uue lasteaiarühma ruumid sealsamas noortekeskuse majas.

Altmets näeb paranemisruumi ka toitlustuses. "Paljud valla inimesed vist ei teagi, et sihtasutus pakub ka cateringi teenust," lausub ta. Luubi alla võetakse ka Kiili Gümnaasiumi puhveti pakutav. "Seal peab pakkuma tervislikumat toitu," leiab Altmets. Varahalduse edasistest plaanidest lubab juhataja rääkida edaspidi, kui sisseelamisaeg möödas on.

Anu Altmets

  • Sündinud 1972. aastal.
  • Abielus, kolm last.
  • Elab Lokuti külas, Saku vallas.
  • Haridus: Sisekaitseakadeemia, avalik haldus, majandus.
  • Eelmine töökoht: Põhja-Eesti Päästekeskuse juhtivspetsialist, Viikingite Küla arendusjuht.
  • 2010. aasta lõpuni oli MTÜ Kodukant Harjumaa juhatuse esimees. On Nelja Valla Kogu ja Saku Priitahtlike Pritsimeeste Seltsi juhatuse liige.
  • Hobid: aiatöö.

Rain Seier: Keegi eipea kartma

Aprillis alustas vallas tööd ehitusjärelevalve spetsialist Rain Seier, kes hakkab tegelema ebaseaduslike ehitistega, mida eelkõige ehitusbuumi ajal kerkis kui seeni pärast vihma.

"Eks ebaseaduslikke ehitisi on igal pool, kus vähem, kus rohkem," ei näe Rain Seier, et olukord Kiili vallas oleks märkimisväärselt hullem kui mujal. "Samas, eks see ikka üllatas väheke, et neid ehitisi nii palju on," vaatab ta mõtlikult kaustade hunnikut oma laual.

Suur töö vajab tegemist, Rain Seier alustab ehitus- ja kasutuslubade kaustadest. Esialgu jääb tema töö kabinetiseinade vahele, kuid varsti lubab Seier ka ehitusjärelevalvet kohapeal tegema hakata.

"Põhiline on, et valla inimesed vormistaksid ehitiste puhul ära load, mis neil puudu on," selgitab ehitusjärelevalve spetsialist. "Kui on vaja kasutusluba, tulge, räägime. Kui kellelgi on püstitatud omavoliline ehitis, tulge, räägime."

Esialgu ei tehta trahvi kellelegi, seda ei tasu vallamajja tulles karta. Trahvid on küll seadusega määratud, kuid Seier eelistab inimlikumat lähenemist. "Omavoliliste ehitiste jaoks tuleb projekt teha, aitame sellega," räägib mees. "Vaatame vallaarhitektiga, kas hoone on kõlblik, kas vastab detailplaneeringule või tuleb uus planeering teha."

Inimestele antakse paar kuud aega vajalikud projektid esitada. Kui see ei mõju, siis tuleb tõesti sunniraha küsida, ütleb Rain Seier. Trahvid on päris suured, maksimaalne karistus on 18 000 krooni ehk ca 1150 eurot.

"Eks ma proovin kasutuslubade väljaandmist lihtsustada, see on ka minu töö," ütleb Seier. "Minu suur palve on, et tulge, teeme load korda."

Rain Seieriga saab kontakti telefonil 6 79 0277 ning meili teel rain. seier@kiilivald.ee. Vallaelanikke võtab ehitusjärelevalve spetsialist vallamajas vastu kolmapäeval kell 14.00 - 18.00 ning neljapäeval 9.00 - 12.00.

Rain Seier

  • Sündinud Tallinnas 1954. a.
  • Eelmine töökoht: Tallinna linnavalitsuse ehitusjärelevalve teenistuse juhataja.
  • Hobid: ujumine, jalgrattasõit.

Erkki Lehtinen: Inimesed on sarnased

Uus Kiili valla sotsiaalnõunik Erkki Lehtinen leiab, et inimesed ja nende mured on igas Eestimaa otsas sarnased.

Varem Värska vallavalitsuses töötanud Lehtineni sõnul annab neid kahte omavalitsust, vaatamata paikkondade erisusele, vabalt võrrelda. "Kuigi Kiili on Tallinnale lähedal, on ta maaomavalitsusena Värskale päris sarnane nii töökorralduse kui klientide poolest," nendib ta.

Värskas oli inimesi, kes abi vajasid, siiski rohkem, aga sellel olid ka põhjused. Ka inimesed käisid seal-mail vallamajas tihemini, sest see oli kohaliku elu keskuseks.

"Siinkandis on suhted kindlasti anonüümsemad, inimesed ei tunne üksteist nii hästi," lausub Lehtinen. "Eriti torkab see silma endistest nö suvilapiirkondades. Oli konkreetne juhtum, kus me otsisime üht majapidamist ja naaber ei teadnud sellest midagi, kes ta kõrval elab."

Sotsiaalnõunik julgustab enda poole pöörduma kõiki inimesi, kes tunnevad, et nad võiksid tema käest vastused saada oma küsimustele. "Eks minu põhitöö ongi vahendaja roll," ütleb Lehtinen. "Vahendada infot, et inimene, kes tuleb uksest sisse, ei lähe kunagi ilma vastuseta koju tagasi. Seda põhimõtet olen ma alati järginud."

Kuigi inimesi, kes sotsiaalnõuniku poole pöörduvad, on Kiilis võrreldes Värskaga vähem, ei tähenda see, et siinamil probleeme poleks. "Aega kulub muredega tegelemiseks ikka sama palju," nendib Lehtinen.

Sotsiaalnõunik märgib, et sisseelamine kulgeb uues kohas kenasti. "Kolleegid on väga toetavalt ja mõistvalt suhtunud," lausub ta. "Puhas nauding on näha, et inimesed teavad oma tööülesandeid ja tahavad kaasa rääkida, mitte ei oota, et keegi söödab ülesandeid ette." Erkki Lehtinen

  • Sündinud 1980. aastal.
  • Vabaabielus, peres kasvab väike tütar.
  • Haridus: Tallinna Pedagoogiline Seminar.
  • Eelmine töökoht: Värska vallavalitsus, sotsiaalnõunik.
  • Hobid: Muusikaga tegelemine, kino, teater, lugemine. Praegu on põhiline hobi lapsega tegelemine.