Kõrgkoolides käib praegu dokumentide vastuvõtt, Tehnikaülikoolis saab riigieelarvelistele kohtadele avaldusi esitada kuni selle nädala lõpuni, 8. juulini. Tasuliste õppekohtade vastuvõtt kestab edasi veel 10. augustini (vastuvott.ttu.ee). Tehnikaülikooli Kuressaare kolledžis saab valida nelja eriala vahel, võimalik on läbida ka osalist õpet mõnel teisel TTÜ erialal (www.ttykk.edu.ee).

Turismi- ja toitlustuskorralduse õppekava on kolledži kõige vanem eriala, vilistlasi praeguseks juba 131. Tööd on lõpetajad leidnud hotellides, restoranides ja reisibüroodes üle Eesti, mitmed tegutsevad ise turismivaldkonnas väikeettevõtjatena, kümmekond lõpetajat on jätkanud magistriõppes Tehnikaülikoolis juhtimise ja turunduse või toidutehnika ja tootearenduse erialal, samuti kolledži Erasmus-partneri juures Birminghami kolledžis Inglismaal. Õppekava annab hea ettevalmistuse toitlustuskorralduse asjatundjale, kellel on olemas ka majutus- ning teiste turismiteenuste osutamiseks vajalikud teadmised ja oskused ning üldised majandus- ja juhtimisalased teadmised. Seega peaks eriala lõpetanul olema terviklik nägemus kvaliteetse teenuse tootmisest ja juhtimisest.

Elektroonsete süsteemide eriala on tõsine tehnikaala, mille lõpetajad leiavad tööd tootmis- või tehnikajuhtidena, spetsialisti või tehnikuna elektroonikavahendeid ja arvuteid tootvates ning kasutavates ettevõtetes, aga ka elektroonilisi süsteeme (nt valvesüsteeme) haldavates ja projekteerivates firmades ning riigiasutustes. Tehnoloogiaalaste baasteadmiste kõrval annavad majandus- ja juhtimisained ülevaate tootmise organiseerimisest ning ettevõtte igapäevategevuse juhtimisest. Tehniliste ja majanduslike teadmiste kombinatsioon võimaldab lõpetajatel töötada suurtes tööstusettevõtetes projektijuhtidena, omades teadmisi nii projekti tehnilistest üksikasjadest kui kogu selle elutsüklist ja juhtimisest.

Väikelaevaehitus on kolledži kõige värskem eriala, Tehnikaülikooli ja Eesti Mereakadeemiaga koostöös loodud ühisõppekaval toimub vastuvõtt teist aastat. Kuressaare on ainus koht Eestis, kus väikelaevaehitust õppida saab, seda nii kutseõppe tasemel ametikoolis kui kõrghariduse tasemel kolledžis. Saaremaale on koondunud arvestatav osa Eesti väikelaevaehituse tootmissektorist, nii on olemas tihe side ettevõtlusega ning erialal tööleasumise võimalused väga head. Väikelaevaehituse eriala lõpetanu oskab projekteerida ja ehitada eri tüüpi ja erinevast materjalist (klaasplast jt komposiidid, alumiinium, puit jne) väikelaevu. Väikelaevaehituse ettevõtted on enamasti väikesed või keskmise suurusega, seetõttu on spetsialistide väljaõppesse integreeritud ka ettevõtlusainete moodul. Selline tehniliste ja majanduslike teadmiste kombinatsioon võimaldab lõpetajatel töötada ettevõttes spetsialistina, projektijuhina, keskastme juhina või asuda ise ettevõtjaks. Õppetöö toimub kaugõppes nädalaste tsüklitena kord kuus.

Väikeettevõtluse erialal on õppetöö samuti kaugõppe vormis - kaks korda kuus nädalalõppudel, seepärast eriti sobiv töö kõrvalt õppijatele. Eriala annab teadmisi majandusest ja ärijuhtimisest, ettevõtte tegevuse planeerimisest ja majandamisest. Pärast üldisi majandus-, ettevõtlus- ja juhtimisainete läbimist on erialamoodulis võimalik keskenduda kas turismi-, toitlustus- või tööstusettevõtte juhtimisele. Hea võimalus kunagi pooleli jäänud õpinguid lõpetada või õpitut uute teadmistega täiendada. Kaugõppes saab valida omale sobiva õppetempo, nii kuidas kellegi töö ja muud kohustused võimaldavad.

Kuressaare kolledžis on võimalik koos laevaehituse ja elektroonika tudengitega õppides alustada ka mõne teise TTÜ eriala õpinguid, vastuvõtt on avatud näiteks mehaanikateaduskonna tootearenduse ja tootmistehnika õppekavale ning sellel saab esimese õppeaasta põhiosa läbida Kuressaares. Kattuvaid aineid on veel ka teiste TTÜ bakalaureusekavadega, nii et tasub uurida Kuressaare kolledži võimalusi, eriti neil, kellel õpingud pooleli või mõni üksik aine läbimata. Siin sooritatud õppeained on võimalik üle kanda Tehnikaülikooli või ka teiste kõrgkoolide õppekavade täitmiseks.

Eelnevate õpitulemuste ja varasema töökogemuse (lühendatult VÕTA, vota.archimedes.ee) arvestamine õppekava täitmisel on kõrgkoolide praktikas suhteliselt uus võimalus, seaduse tasandil jõus alates 2007. aastast. VÕTA eesmärk on erinevate õppeastmete ning õpingute ja tööturu vaheliste seoste arendamine, õppekava täitmisel on võimalik arvestada varem sooritatud õpinguid teistes õppeasutustes, täienduskoolituskursustel omandatut ning töökogemustest saadud teadmisi ja oskusi. VÕTA annab paindlikuma võimaluse hariduse omandamiseks ning hoiab kokku nii haridusasutuse, tööandja kui ka õppija ressursse ja aega. See on oluline teema, millega tasuks igaühel end kurssi viia, et teada oma valikuvõimalusi.