Valgamaa Kutseõppekeskuse (KÕK) hoonetekompleksi ehitustööde leping sõlmiti AS-iga NCC Ehitus 15. septembril 2009 ning tänavu 1. septembril avame pidulikult uue õppekompleksi, mis on ehitatud 550 õpilase vajadusi arvestades.

Õpilaskodus on 100 kohta, ühestes ja kahestes tubades. Uues kompleksis on välja ehitatud ja ajakohaselt sisustatud õppeklassid ning laboratooriumid autotehnika, puidutöö, laomajanduse, kokanduse, müüja, õmbluse jt õpetatavate erialade jaoks. Seega saab Valga kutseharidus lõpuks endale nüüdisaegsed hooned ja sisustuse. Oma hooneid on oodatud juba alates kutsehariduse taastamisest Valgas 1984. aastal.

Et see teoks sai, peame olema tänulikud eelkõige meie kooli endistele ja praegustele õpilastele ning kooli töötajatele, kes on erinevatel aegadel teinud oma valiku kutseõppe kasuks Valga linnas, samuti Valga Linnavalitsusele ja Valga Maavalitsusele, kelle juhid toetasid järjekindlalt rea aastate jooksul kutseõppekeskuse uue hoonetekompleksi valmimist Valgas. Meie tänu kuulub ka Haridus- ja Teadusministeeriumile mõistmise eest, et ka vabariigi lõunapiiril on tänapäevane kutseõppekeskus hädavajalik. Uue Valgamaa Kutseõppekeskuse hoonetekompleksi avamise päev on suurpäevaks meile kõigile.


Ehitusplats enne...

... ja nüüd.


Õppetöö täna

Õpilaste arv on Valgamaa kutseõppekeskuses viimastel aastatel püsinud 550 ringis.

Praegu saab kutseõppekeskuses õppida põhihariduse baasil autotehnikuks, hooldustöötajaks, kodumajandust, kokaks, logistika klienditeenindajaks, müüjaks, samuti palkmaja ehitajaks, rõivaõmblejaks, rätsepaks, tisleriks. Keskhariduse baasil on võimalik õppida hooldustöötajaks, müügikonsultandiks, palkmaja ehitajaks, toidu- ja esmatarbekaupade müüjaks, rätsepaks ja veokorraldajaks.

Põhihariduse nõudeta on abikoka, kodumajanduse ja autoplekksepa erialad.

Alates 2000. aastast on kutseõppekeskuse juures ka täiskasvanute koolituskeskus, kus on lisaks ümber- ja täiendõppele võimalik läbida erinevaid koolituskursusi, näiteks saab omandada keevitaja, raietöölise, pagar-kondiitri, koka ja müüja eriala. Lisaks saab veel õppida autojuhtimist, eesti keelt ning mitutki võõrkeelt. Valgamaa Kutseõppekeskuse Täiskasvanute Koolituskeskus on üks tugevamaid vabariigis. Igal aastal läbib koolituse üle 1200 inimese.

Kutseõppekeskuse lähemast tulevikust

Valgamaa Kutseõppekeskus hakkab muutuma rahvusvaheliseks haridusasutuseks. Kui Eesti ja Läti haridus- ning teadusministeeriumid jõuavad kokkuleppele, on 2012./13. õppeaastal plaanis avada kaks lätikeelset õpperühma, mis pakuksid kutseharidust ka Põhja-Läti noortele. Mõistagi tuleb sellise rahvusvahelise õppe läbiviimiseks teha koostööd naabrite, Valka Kihelkonnaduuma ja Valmieras paikneva Vidzeme Kolledžiga ning kaasata ka teisi Põhja-Läti kutseõppeasutusi ja ettevõtteid.

Lähiaastate arengukavas seisab ka Valga Logistika Kompetentsikeskuse loomine Valgamaa Kutseõppekeskuse struktuuriüksusena. Vastav taotlus esitatakse EAS-ile 15. septembril 2011.

Samuti kavatseb Valgamaa Kutseõppekeksus välja töötada asjakohane õppekava - et hakata ette valmistama hea väljaõppega energiatõhusate hoonete planeerijaid ja ehitajaid ning hooldusspetsialiste.