Aaviksoo tuli Kuusallu omavalitsusjuhtide ette, et maakonna keskkoolide tulevikku arutada ning tutvustada ministeeriumi seisukohti, ent aruteluks tegelikult ei läinudki, nentis Vello Jõgisoo.

Varjatud surve

Et Harjumaal pole üksmeelt koolivõrgu korrastamise (loe: keskkoolide sulgemise) osas, näitas juba reaktsioon möödunud aasta lõpus Harju maavalitsuses valminud soovituslikule nimekirjale, kus toodi välja keskkoolid, mis pole jätkusuutlikud. Ka kolmapäeval Kuusalus kostus erinevaid arvamusi. Kui Kiili Gümnaasiumi direktor ja Kiili vallavolikogu esimees Mihkel Rebane nentis, et uue põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse rakendudes pole sealmail võimalik 2013. aasta septembris enam uut 10. klassi avada, siis Jõelähtme vallavanem Andrus Umboja viitas vastutusele valijate ees, mis ei luba valla ainukest keskkooli Lool põhikooliks muuta. Umboja seisukohta, et omavalitsuse eest ei saa keegi keskkooliosa sulgemist või jätkamist otsustada, toetasid ka Maardu linn ja Kuusalu vald.

Kuigi minister Aaviksoo toonitas, et riik ei soovi omavalitsusi haridusrahade äravõtmisega survestada keskkoole sulgema, mainis ta siiski, et selline võimalus on olemas. Harju Elule teadaolevatel andmetel võib riik sellise taktika reaalselt kasutusele võtta juba selle aasta sügisel, kui liiga väikese õpilaste arvuga keskkoolidele raha enam ei eraldata.

See tähendaks, et vald või linn peaks hakkama keskkooliosa ise rahastama, mis Vello Jõgisoo sõnul käib omavalitsustele üle jõu.

Loe pikemalt Harju Elust.