Enne reaalseid kõnelusi on raske hinnata, mis osapooled üksteise erinevatest valdkondadest arvavad. Kui täpselt teame meie Kose valla oludest ja kui täpselt nemad Kõue valla oludest. Eks haridus- ja kultuurivaldkonnas võib olla palju mõtlemisainet.

Mis oleks kõuelastele kõige suuremaks garantiiks, et nende õigused ja huvid ühinenud suurvallas kahjustatud ei saaks?

Hea küsimus. Lihtne vastus oleks, et proportsionaalselt suurem esindatus uues volikogus. Keerulisem vastus aga, et kõik olulisemad põhimõtt ed ja otsused peaksid saama kajastatud ühinemislepingus ja seetõtt u on läbirääkimised üliolulised. Eks paljud vallakodanikud nii Kose kui Kõue vallas muud ei soovigi, kui et teede olukord ja ühistransport oleksid paremad.

Kas teie arvates võiksid tulevased valimised tulla ühes või kahes ringkonnas?

Arvamusi on erinevaid. Ühelt poolt kindel proportsioon (2 ringkonda) tagab kindla arvu kohti olenemata valimisosalusest. Teisalt, ühe ringkonnana on kõigil valijatel võimalus hääletada kõigi kandidaatide poolt. Kindlasti vääriks arutamist ka variant, kus valimisringkonnad moodustataks ühtselt ja proportsionaalselt kõikide kantide lõikes. Kui nende variantide peale tõsisemalt mõelda, siis võib-olla esimesed valimised peaksid olema mitme ringkonnaga, edaspidi võiks olla üks ringkond.

Siiski ma toonitan, et läbirääkimised ei tähenda, et ühinemine kindel on. Läbirääkimiste käigus ja rahva arvamuse toel võib tulla ka järeldus, et ühinemine pole ühele või kummalegi poolele vajalik või kasulik.