"Maanteemuuseumi rajamise idee algatajaks ja kandjaks läbi mitme aastakümne oli legendaarne maanteelane Aadu Lass," jutustab muuseumijuht Mairo Rääsk muuseumi sünnilugu. "Muuseumi loomine sai teoks siiski alles palju hiljem - maanteemuuseumi käivitamise esimese sammuna korraldati 28. ja 29. juulil 2000 Põlvas muuseumi asutamise alane seminar. Seminaril pandi paika loodava muuseumi asutamisprintsiibid ning töötati välja olulisemad lähiaastate arengueesmärgid. Seetõttu tähistabki maanteemuuseum oma sünnipäeva 29. juulil." Maanteemuuseumi asutaja on Eesti Maanteeamet.

"Oleme oma töös seadnud esmatähtsaks avatuse ja külastajasõbralikkuse," rõhutas muuseumijuht Mairo Rääsk. Maanteemuuseumi eriilmeilsed ekspositsioonikeskkonnad, kogu Euroopas unikaalne ajalooline teeruum ja aktiivsed puhke- ja tegevusvõimalused teevad sellest koha, kus puhkus saab sisu ja vaba aeg väärtuse. "Meie juures on ühtviisi huvitav ja tore nii lastel kui täiskasvanutel," sõnas Rääsk.

Sel suvel on maanteemuuseumi vabaõhu-näitusekeskkonnas avatud hooajanäitus "Laadawärk", mis võimaldab laadalisena astuda rohkem kui saja aasta tagusesse aega, saada osa kauplemisest 1920.-30. aastatel ja meenutada ENSV defitsiiditralli. Näitus  jääb avatuks suve lõpuni, lisaks toimub muuseumis suvel hulk eriüritusi. Jätkuvalt ootab maanteemuuseum konkursile ka reisikirju, peaauhindadeks on reisipaketid 8-le muuseumikülastuse ja kõige sinna juurde kuuluvaga, eriauhinnad on välja pannud ka ADDINOL.

Põlvamaal Varbusel asuv Eesti Maanteemuuseum on Eesti maanteede ajalugu kajastavamaterjali kogumise, uurimise ning üldsusele vahendamise keskus nii teaduslikel, hariduslikel kui ka meelelahutuslikel eesmärkidel.  Eesti ainsa terviklikult säilinud postijaama ümber rajatud muuseumikompleksis tutvustatakse interaktiivsete väljapanekute kaudu teede ja liikumisviiside arengut muinasajast kuni tänapäevani.Muuseumi originaalne ja innovatiivne vabaõhu näitusekeskkond kannab nime Teeaeg. Siin segunevad omavahel eriilmelised näitusekeskkonnad, puhketegevused, maastikuarhitektuur ja põnev ruumikogemus. Pinnasesse süvistatud keskkonnas liikudes saab kogeda ajas rändamist. Teede temaatika on avatud mänguliselt ja atraktiivselt, seades selle keskmesse tee kasutaja - inimese. Eesti Maanteemuuseum pälvis mullu ka aasta turismiuuendaja tiitli ning ajakirja Pere ja Kodu lugejad valisid selle tänavu Eesti kõige peresõbralikumaks muuseumiks.