Võrdlus šotlaste muuseumiga
ERMi uue maja peale mõeldes leidis Sani seose Glasgows asuva Riverside’i muuseumiga. „Riverside’i transpordimuuseum ehitati mitte just kõige põnevamasse piirkonda, sinna kus külalised tavaliselt ei käi. Seega oli muuseumi planeerimine seotud ka piirkonna taaselustamisega. Projekt usaldati kuulsale arhitektile (Zahad Hadid – K.S.) ning sellest sai vägagi ebatavaline ehitis.“

„Nüüdseks on Riverside'i muuseumi avamisest möödas pisut enam kui aasta ning seal on käinud 4 miljonit külastajat, neist 70 protsenti kohalikud elanikud.
See oli kogukonna ja linna poolt hiiglaslik investeering. Ma ei tea, milliseid toetusi nad veel said, kuid kindlasti valmis muuseum, mis hästi töötab.
Üks oluline asjaolu on see, et muuseumi planeerimine oli avatud ning kõik said selle juures oma arvamust avaldada. See suhestab paremini kohalikke inimesi muuseumis toimuvaga, seal näidatavaga . Nii on muuseumis pakutav seoses sealt oodatavaga.“

Toimivad ka väikesed muuseumid
Teise näitena tõi ta Belgias Tongereni linnas asuva Gallo-romaani muuseumi. „Ajaloomuuseumina seostasid nad oma väljapaneku linna ajalooga. Muuseum eksisteeris ka varem, kuid vana maja suleti ning sooviti avada uut, suuremat.
Enne väljapaneku loomist suhtlesid ja uurisid nad samuti ning väga hoolega tulevaste külaliste soove ja ootusi. Nüüdseks on muuseum... rahvast täis! Bussitäied turiste sõidab just muuseumi pärast linna, kuhu varem niiväga ei mindud,“ kirjeldas Sani.

Huvitaval moel naise enda kodumaal ei kiputa suuri muuseume ehitama. „Kui konsumeristlikult kirjeldada, siis meie muuseumid ei ole nii-öelda suured ostukeskused, vaid pigem väikesed poekesed linnade ajaloolistes keskustes.
Väikeseid muuseume on palju ja need toimivad. Nii tulebki kaaluda, milline lahendus just Eestis tööle hakkab.“

„Kui rahast rääkida, siis on alati loomulikult neid, kes räägivad, et raha läheb pigem vaja koolidele, vanadekodudele jne, see on mõistetav. Samas ei saa me isegi rasketel aegadel muu arvelt kultuuri välja lülitada, laiali saata. Kultuuri investeerimine on tähtis.“