„Ühinemise kasuteguri saabumine võtab natuke aega, aga inimene ei kaota midagi ja see on esialgu oluline. Kui välja arvata Paistu küla, siis on nii või naa meie inimestel transpordi tõttu lihtsam liikuda Viljandi linna. Samas on meie e-riigis asjaajamine elektrooniline ja inimesed tulevad sellega üha enam kaasa," rääkis vallavanem.

Spetsialist puhkusel, teenus jääb saamata

Ene Saare sõnul võidab inimene eelkõige kvaliteetsest asjaajamisest. Kui väikses vallas teenindab valdkonnas üks ametnik, siis tema äraolekul (puhkus, haigus, nõupidamine jms) ei pruugi inimene alati teenust saada.

„Valdkonna spetsialistidest osakonna loomine aitab kaasa kvaliteedi tõusule. Inimene võidab ka seda, et tema kui maksumaksja raha ei kasutata ebaotstarbekate investeeringute tegemiseks vaid need mõeldakse läbi territooriumi huve arvestades," on Saar kindel.

Vallavanem toob ka ühe näite: „Täna väikeses  vallas ei ole rahvaarvust tulenevalt mõistlik  lastekaitsespetsialisti töökoht, samas suures vallas on tulemuslik lastekaitsetöötaja(te) olemasolu."

Otsustajad kaugemal, kogukond tugevam

Paistu vallavanem on nõus elanike murega, et võim kaugeneb inimesest. Samas on see tema sõnul kogukondadele ajendiks, et ise tugevamaks ja sõnakamaks saada. Olla nõudlikumad ja seista selle eest, et nende soovid jõuaksid otsustajateni. Suuremas omavalitsused tugevnevad tema sõnul kogukonna vaim ja ühtsus.

Ühinemisest üksi ei ole kasu

Tulevikku prognoosida on raske, kuid Ene Saar eeldab, et ligi 10 000 elanikuga vald on tulevikus arenemisvõimelisem, kui neli valda eraldiseisvatena.

„Kindlasti aga ootame riigi tasandilt koos regionaalministri poolt väljapakutud omandireformi lahendustega ka finantsreformi, omavalitsuste tulubaasi kujunemise osas. Ka omavalitsuste suuremat otsustusõigust  maksumäärade seadmisel. Laiema vaate tagaks tugev regionaalne või ka maakondlik tasand. Nii et ainuüksi ühinemine ei ole veel minu arvates päästerõngas omavalitsuste suutlikkuse tõstmisele ja Eesti  maaelu arengule," ütles Ene Saar lõpetuseks.