"Kui teistel inimestel on juba praegu toad jõuluajaks valmis ja kaunistused paigas, siis meil on siin alles töökoda," ütleb pereema Katrin Sillamäe. Tema ideede järgi ja vedamisel aitab kogu pere, peremees Tiidule lisaks kaks tütart, valmistada jõuluehteid ja -pärgi, mis kannavad kõik ühist nimetajat: OÜ Ilupärg.

Pangast punuma

Kunagisest hobist on nüüdseks saanud amet - aianduskeskustest, Hansaplantist Horteseni, saab selle kaubamärgiga pärgi ning muid jõulukaunistusi tänavu osta. Ja kuigi Katrin on pere abiga jõuludeks valmistunud juulist saati, hakkab nõudmine nende võimalusi juba ületama.

Alguse saab iga asi ikka tahtmisest. Katrin meenutab, et isetegemise pisiku sai ta külge eelpedagoogikat õppides oma kunstiõpetajalt. "Siis sai kõik ise tehtud, kaardid ja kingid. Ja inimestele meeldis see, sest kink on tehtud just tema jaoks," räägib ta.

2003. aastal Kangrusse kolides sai naisele tahtmine veel selgemaks. "Siis oli siin vaid paar maja, polnud valgustust ega midagi. Looduse keskel hakkas mõte kohe liikuma," meenutab Katrin, kuidas ta leidis esimesel retkel metsast ühe huvitava kännu, mille lasi oma uue kodu aeda vedada.

Äriks kasvas hobi justkui iseenesest. Möödunud jõuludel müüs Katrini vennanaine Tallinnas Raekoja platsil jõuluturul ehteid ja kudumeid. Katrin otsustas ka omatehtud pärgi müügiks pakkuda. "Ja siis ühel päeval vennanaine helistas - üks sinu tehtud pärg läheb Hiina," meenutab ta.

Kui juba Hiina turistile pärg meeldib, siis peaks ka eestlane seda tahtma, järgnes arutluskäik. Juunis lõpetas Katrin töö Swedbankis ning keskendus pärgadele. Otsus oli tehtud.

Ehe peab särama

Kõiksugu jõulukaunistusi aga sai valmistatud nii palju, et tuli välja mõelda - kus need kõik maha müüa? Siis hakkas Katrin helistama - aianduskeskustesse, tuttavatele. "Ja nüüd on olukord sama, mis eelmisel aastal - tahtjaid on nii palju, et valmistamisega tekib probleeme," räägib naine.

Appi võttis ta ühe naisterahva, kes hakkas punumisega tegelema. Ja kogu perekond on tõsiselt asja juures - pärgade ja ehete valmistamine käib ka õhtuti televiisori ees. Suurimaks abiks on Katrinile aga elukaaslane Tiit. "Tema on ehitusinseneri haridusega ja näeb kohe, kui miskit saab lihtsamini teha. Tuli ja ütles, et miks sa seda pajuvitsa raamiks punud, kasutame traati," räägib Katrin.

Ideed tulevad kõik perenaise poolt: "Kui pärga teed, on võimalusi tohutult - kõike ju annab kasutada. Käid looduses ja ideed tekivad."

OÜ Ilupärg toodetes ongi võimalikult palju kasutatud loodust: sammal, käbid, seened, marjad, mererohi, oksad jne. Selle poolest erinevad need Hiina samalaadsetest toodetest. Katrini enda maitse, nagu ta seda iseloomustab, on pisut haraka moodi: jõuluehe peab ikka sädelema. Mitte palju, aga piisavalt.

Ja eestlane hindab kodumaist käsitööd aina rohkem. Selmet välismaist masstoodangut osta, otsitakse kodumaist. Nõudlus suureneb ja Katrin peab perega plaane edaspidiseks. Vaja on luua koduleht, kus huvilised saaksid tellida just sellise pärja või muu ehte, mida soovitakse: kindel värv ja materjal. Maitsed on ju erinevad.

Oma poe avamist praegu ei plaanita, kuigi kodune töökoda ei saa lõpmatuseni kesta. "Praegu pole meil kodus söögilaudagi, kõikjal käib töö" muigab Katrin.

13. detsembril avati aga Katrini ja pere pärgadest ja ehetest Tallinnas näitus. Ja seda mitte kuskil keldris, vaid Tallinna linnavolikogu saalis. Hämmastav, kui mõelda, et alles juulikuus asus naine asjaga tõsisemalt tegelema. Lausa jõulumuinasjutt, pärgadega, Kangru külas.