"Ausalt öeldes ei oska kinnitada, ega ka ümber lükata (seda, kas Kaiu raba on ufode ja vaimude meelispaik - toim.). Kaiu ehk Kolgu raba kohta käivad tõesti  igasugused jutud. Ise olen näinud 1981. aastal raba kohal aeglaselt liikuvat pikergust ketast, mis umbes veerand tunniga üle raba liikus. Jätsin kohe auto seisma ja vaatasin. Teistele ei julgenud rääkidagi, kuna olin alles Kaiu kolhoosis hea töökoha saanud ja sellise jutuga ei julgenud välja tulla - et peavad veel imelikuks. Nüüd julgen seda rääkida," ütles vallavanem.

Rapla maakonna valdadel valmis koostöös "Raplamaa Sõnumitega" 2013. aasta kalender "Tuntud ja tundmatu Raplamaa", kus Kaiul on kaks objekti. Esiteks Kuimetsas Iida urked (karstiala, millist terves Eestis ei leidu) ja teine jutt on UFO-dest rabas.

"Neid jutte on nii mõnigi rääkinud, kuid mingit andmebaasi küll ei ole. Igor Volke on ka asja kommenteerinud. Üks võimalus on, et raba all on rauamaardla, mis tugevama tõmbega võib olla. Ka Vene ajal oli sõjavägi selle koha vastu huvi tundnud. Nii et igaüks usub mida usub, lood ja legendid ikkagi," arvab Kiviste.

Väljavõte 2013. aasta Raplamaad tutvustavast kalendrist:

Kaiu, õigemini Kolgu raba asub Mahtra looduskaitsealal. Laiemalt teatakse seda raba eelkõige seetõttu, et seal väidetakse olevat ufode maandumispaik. Pealtnägijad on kirjeldanud kummalisi valgusnähtusi raba kohal ja muidki kõhedust tekitavaid nägemusi. Kas rabas on nähtud tulnukaid, haldjaid või inimesi kaugest minevikust (tulevikust), kes seda teab. Tuntud ufoloog Igor Volke on öelnud, et Kaiu rabas võib olla nn aegruumi portaal ehk seal võibki pääseda teise ajastusse. Olgu kuidas on, aga et sealne raba ei ole päris tavapärane, tunnistavad ka need inimesed, kes enda sõnul ufodesse või muusse müstikasse ei usu.

Näiteks on üks vanainimene ja üks laps, kuigi eri aegadel, näinud raba lähedal põllu kohal imelikku kuju - hästi pruuni nahaga mees, punased trussikud jalas, liikus imelikul kombel kartulivagude kohal. Vanainimesel jäi esmalt mulje, et tüüp sõidab rattaga, aga siis mõtles, et kartulimaal ju nagu ei saa. Laps nägi sama olendit hiljem, samuti rattasõidu liigutustega helitult edenemas.

Või teine lugu: üks kohalik jahimees pannud rabast mööduvale teele üles lõksu - üle tee ulatuva traadi. Kui loom oleks traati jooksnud, teinuks teeveerde posti külge paigaldatud fotoaparaat jooksjast kohe foto. Pilti see aparaat ka tegi, aga objektiivi ette oli jäänud hoopis kummaline kepiga longanud küürus vanamees. Pigem muinasjututegelane kui reaalne inimene. Kuigi fotot uurisid paljud kohalikud, ei tundnud ükski neist pildile jäänut ära. (Õhtuleht, 29. november 2004).

Vaata fotosid Kaiu rabast, mis tekitavad tõesti pisut kõhedust (siit ja siit). Variante on mitu: kahtlane olend, Photoshop, erinevate loodusnähtuste koosmõju jne.