„Euroopa biomajandusstrateegia väljakuulutamisest on möödunud aasta ja liikmesriigid kasutavad varmalt ära võimalusi, mida pakub üleminek naftajärgsele majandusele, milles tarvitatakse maa ja mere loodusvarusid jätkusuutlikult. Neid võimalusi kasutada on tähtis, sest see toob kasu keskkonnale ning suurendab toidu ja energiaga kindlustatust ja Euroopa konkurentsivõimet tulevikus. Biomajanduse vaatluskeskus aitab seda hoogu ülal hoida,” sõnas volinik Geoghegan-Quinn.

Vaatluskeskus on kolm aastat kestev projekt, millega tehakse algust käesoleva aasta märtsis, eesmärgiga panna kogutud andmed 2014. aastaks üldsuse jaoks üles spetsiaalsesse veebiportaali. Nii saavad ELi liikmesriigid vaatluskeskuse abil koostada piirkondlikke ja riiklikke biomajandusstrateegiaid.

Vaatluskeskus pakub andmeid biomajanduse ja selle sektorite suuruse kohta ning jälgib mitmesuguseid tulemusnäitajaid, sh näitajad majanduse ja tööhõive, innovatsiooni, tootlikkuse, sotsiaalse heaolu ning keskkonnakvaliteedi kohta. Teaduse ja tehnika ning biomajandusega seotud poliitikameetmete jälgimiseks tehakse keskuses ka tehnoloogia- ja poliitikaseiret.

Hinnangute kohaselt on ELi biomajanduse käive juba praegu 2 triljonit eurot ning sektor pakub tööd 22 miljonile inimesele. Sektori arengu kiirendamiseks kaalub komisjon uue biopõhiste tööstusharudega seotud avaliku ja erasektori partnerluse loomist – selle kohta tehakse otsus ilmselt juunis 2013.

Volinik teatas vastavasisulisest kavatsusest biomajanduse konverentsil, mille korraldas Dublinis Euroopa Liidu Nõukogu eesistujariik Iirimaa.