Parimad tulemused lapse toetamisel tulevad siis, kui see toimub ühiselt, üheskoos koduga. Suur abi on ka valla spetsialistidest, koostöö nendega on andnud märkimisväärseid tulemusi.

Kui väiksust on Eesti puhul peetud pigem puuduseks, siis märkamiseks on väike ja sidus kogukond suureks eeliseks. Koostööst räägivad täna kõik ja tundub, et kahaneva rahvastiku juures ongi see ainuvõimalik tee. Tänaseks ei ole koostöö lihtsalt kaunis sõnakõlks, mõtetele on järgnenud teod. Koostöös Turba kooliga on sündinud mitmeid vahvaid tegemisi - kahe kooli tüdrukutest on loodud ühine laulukoor, spordihuvilistest kergejõustiku treeningtiim, ühine on klassiruum poiste tööõpetuse tundide läbiviimseks, ühised on üritused nagu sügisene Playbox, kui mainida vaid mõningaid. Ühiselt arutavad koolielu puudutavate küsimuste üle ka õpilased ise, pidades aegajalt koos õpilasesinduste koosolekuid.

Ka lapsevanemad on tihti kaasa löömas ja ühiselt asju ette võtmas. Tasapisi on tekkimas traditsioon, kus ühel kindlal päeval aastas on õpetaja asemel tunde andmas hoopis kellegi ema-isa-tädi või muidu huvitav tuttav. Jaanuaris toimunud avatud tunni päeval külastasid kooli ja andsid tunde üheksa „uut" õpetajat.

Tõsi küll, vanematepoolne osalemissoov ei ole seni olnud veel tormiline, aga loodame väga seda vahvat mõtet juurutada nii, et sellest saaks püsiv ja oodatud traditsioon. Sest kui eelarvamused ja hirmud kõrvale jätta, on see ju ütlemata põnev panna kord aastas end proovile sootuks teises rollis, näha oma last teistsuguses keskkonnas ning kõige olulisem, pakkuda rõõmu ja vaheldust õpilastele. Rääkimata rahulolust missiooniteo üle. Seega võtkem seda kui võimalust!

Vaatamata suvisele kehvale suusailmale on õnneks Eestimaal ka aastaaeg, kus päriselt talverõõme nautida saab. Võimalusi selleks on küllaga - on olemas suurepärane suusarada Alemal, on hooldatud kelgumägi kooli ees ja on olemas lumi. Koolis leiavad need võimalused kasutamist mitmeti - kehalise kasvatuse õuetundidena, vastlapäeval lumevõistluste, lumise hernesupi ja -kukliga, peatselt saabuva talispordipäevana.

Talisport ja eriti just suusatamine ning selle propageerimine on üks olulisi teemasid, millega ka järgmisel aastal kindlasti edasi läheme. Seniks aga tarbime talve, kuni on. Koolielus loetakse tibusid ka kevadel. Ja see ei olegi enam nii mägede taga.

Tegusat kevadeootust!