"Nüüd olen aga koos Peipsiäärse ettevõtja Paul Kärbegiga tõmmatud telesaatest Pealtnägija alguse saanud sundparteistamise skandaali. Uuriva ajakirjandusele pühendunud telesaade on igati vajalik ja professionaalselt tehtud, reporter Rasmus Kagge võinuks aga probleeme käsitleda veelgi sügavamalt ja näiteks arutleda, kas teema taga ei peitu majanduslik ja poliitiline võitlus. Hea olnuks küsida arvamust erinevate firmade ja asutuste töötajatelt Lohusuus, Kallastel, Mustvees, Kasepääl ja teistes Pepsi-äärsetes paikades.

Paul Kärbergi tunnustuseks tuleb öelda, et ta on suutnud ka keerulistes majandusoludes tagada töö ligi viiesajale inimesele, toetada kultuuri ja nii õigeusu kui ka luterlikke kogudusi. Teda on tunnustanud kõrge autasuga metropoliit Kornelius. Kahjuks pole Peipsi Piirkonna Arendajate Kogu hindamiskomisjon tajunud Kärbergi esitatud rahataotluste laiaulatuslikku mõju paikonna arengule.   Kärbergi arvates on aga toetamist leidnud projektid, mille olulisus on kohaliku elu käekäigu seisukohalt tühine. 

Poliitikasse regionaalprobleeme lahendama

Saksing, kes on ka Isamaa ja Res Publica Liidu Jõgeva piirkonna juhatuse liige, märkis, et astus  erakonda eesmärgiga aidata mitmekülgsemalt kaasa probleemide lahendamisele kalanduses ja teistes Peipsi-äärsetes eluvaldkondades. Püügilubade jaotamine, ebaseaduslik kalapüük, millega tegelejad on seni mitmete oma leiba ausalt teenivate kalurite arvates liiga leebeid karistusi saanud või karistusest hoopiski pääsenud, mitmed teisedki valukohad eeldavad tõsist riiklikku sekkumist.

"Samuti on mulle väga südamelähedane Eesti Mereakadeemia jätkamine iseseisva kõrgkoolina. Olen selle õppeasutuse nõunike kogu liige. Peipsi Kalurite Ühingu esimehena olen organisatsiooni liikmetega nõu pidades koostanud pöördumisi ja esitanud kümneid konkreetseid ettepanekuid põllumajandusministrile ja keskkonnaministrile ning Riigikogu liikmetele. Toimunud on mitmeid mõttevahetusi. Konkreetsete tegudeni jõudmiseni läheb veel aega. Arvestades seda oleks mul veel Isamaa ja Res Publica Liidus paljugi ära teha. Samas panevad aga erakonna poliitikas olemisega kaasnevad pinged mõtlema selle tegevuse tulemuslikkusele ja otsima alternatiivseid võimalusi.   

Arvan, et tänases Eestis on piisavalt perspektiivikas jõud ka kodanikeühendused, kes peaksid ühiskonnateemades senisest veelgi jõudsamalt ja julgemini kaasa rääkima. See võimaldaks ka otsustamises ja vastutamises osaleda võimalikult paljudel inimestel. Mittetulundusühingud, seltsid jne, võimaldavad edukalt arendada ka kultuuri ja sporti. Näiteks Jõgeval saalihokit arendavas spordiklubis Jõgeva Tähe on tervislikud ja huvitavad vaba aja sisustamise võimalused rohkem kui kolmesajale liikmele alates algklasside lastest kuni täiskasvanud meeste ja naisteni. Jõgeva saalihokimängijad on saavutanud kümneid meistritiitleid ja karikavõite. Mängudele spordikeskuses Virtus elab kaasa saalitäis inimesi. Kunagi ei puudu fännid. 

Otsustab metsamehelikult kaalutledes

"Oma otsuse IRL-i jäämise või välja astumise kohta teen mõne päeva pärast. Kindlasti pean nõu ka sõprade ja heade tuttavatega erakonnakaaslaste hulgast. Küllap aitavad õige otsuse tegemisele kaasa ka looduses viibimine, kust olen endale aastakümneid energiat ammutanud. Nädalavahetusel püüan võimalikult palju jalutada koduaias ja ehk lähen ka sõpradega harrastuskalapüügile. Metsamehena tean, et käigud loodusesse mõjuvad inimesele hästi ja muudavad nad igas mõttes positiivsemaks," lisas Saksing, kes direktorina 1981-1988  Jõgeva metsamajandit juhtides selle edukaks ja Eestist kaugemalgi head renomeed omavaks ettevõtteks muutis. Metsamajandi juhina arendas Saksing ka Kurista küla, mille seltsielus ta praegugi kaasa lööb.