"Iga koeraomanik peab tagama koera pidades, et tema lemmikloom ei häiriks avalikku korda, ohustaks teisi inimesi, nende vara ega loomi. Kuusalu valla koerte ja kasside pidamise eeskirja järgi tuleb koera pidada piiratud territooriumil või ketis nii, et oleks välistatud koera lahtipääsemine. Avalikus kohas peab koer olema jalutusrihma otsas ja kandma vajadusel suukorvi, väikekoer võib olla spetsiaalses korvis, kastis või puuris."

"Jalutusrihmata võib koeraga avalikus kohas viibida piiratud koerteparkides, koerte treenimisaladel ja inimasustusest eemal, kui on tagatud omaniku pidev järelevalve koera üle ja võimalus koer vajaduse korral kohe jalutusrihma külge kinnitada. Omanik on kohustatud avalikus kohas kohe koristama oma koera tekitatud reostuse. Koerte ujutamine on keelatud avaliku supelranna ujumistsoonis 15. maist kuni 15. septembrini."

"Eeskirja rikkumise eest on ette nähtud rahatrahv kuni 400 eurot. Kui rikkumisega on põhjustatud varaline kahju või inimesele tervisekahjustus, saab trahvida kuni 800 euro ulatuses. Omanik kannab täit vastutust oma looma tegevuse eest. See tähendab, et lisaks rahatrahvile on koera tegevuse tõttu kannatada või kahju saanud isikul õigus tsiviilkohtu kaudu nõuda kahju hüvitamist."