Selleks, et erinevates kiiret otsustamist nõudvates olukordades õigesti käituda ja mitte paanikasse sattuda, kuulasid Surju Põhikooli õpetajad vaheajal Päästeameti Lääne päästekeskuse juhtivspetsialisti Katrin Zagorski loengut – Päästealane ennetustöö haridusasutustes ning kustutasid tuld koolis kasutusel olevate pulberkustutitega.

Päästeala ennetustöö üldiseks eesmärgiks on kujundada elukeskkond, kus igaüks loob ning väärtustab ohutust ja turvalisust, mis aitab vähendada õnnetuste ja nende läbi vigastatute arvu, samuti õnnetustega kaasnevate kahjude suurust. Ennetustöö eesmärk on sõnastatud tuginedes päästeala ennetustööd kujundavatele väärtustele, milleks on tõhusus ja mõjusus, koostöö, avatus ja läbipaistvus, paindlikkus ning kodaniku vastutuse rõhutamine.

Õnnetused on meie jaoks igapäevased. Selle valdkonna spetsiifika on tegevuste vaheldumine ja muutuv keskkond, kus toimingud on orienteeritud probleemsete olukordade lahendamisele ühiskonnas, ulatudes niiviisi seinast seina. Tähelepanu keskpunktis on haridusasutuste ohutus, erinevad turvalisuse teemalised kampaaniad, turvalisuseõpe lastele ja noortele, õppematerjalid erinevatele vanuseastmetele.

Oluline on teada, et ennetustöö ulatub kaugemale lihtsast näpu vibutamisest ja moraali lugemisest ning trahvi tegemisest. Tegemist on järjepideva mõtteviisi juurutamisega, mis pikemas perspektiivis kõige paremaid tulemusi annab.

Eesmärk on sõnum edastada!