Inimeste palve on, et kergliiklusteedel võiksid suuremad koerad kanda suukorvi.

Kui muud abinõud ei aita, siis oleme sunnitud avaldama sotsiaalmeedias fotosid koeraomanikust, kes oma koeraga avalikus kohas teisi ohustamata liikuda ei mõista.

Loodetavasti ei pea me minema nii äärmuslikuks ja lemmikloomaomanikud näitavad oma loomadega avalikus kohas liikudes üles hoolivat suhtumist keskkonda ja kogukonna liikmetesse.

Noppeid Vinni valla koerte ja kasside pidamise eeskirjast

Avalik koht on üldiseks liikumiseks ja kasutamiseks mõeldud igasugune territoorium, hoone, rajatis või ruum, nt kergliiklusteed, teed, tänavad, hoovid, haljasalad, pargid, parklad, asutused, toitlustusettevõtted, kauplused, majutusasutused, spordihooned, ühissõidukid jms.

Valla koerte ja kasside pidamise eeskiri keelab loomapidajal lubada loomal reostada avalikku kohta, sh hoone ühiskasutuses olevaid ruume. Kui loom on reostanud eelnimetatud kohti, on looma omanik kohustatud looma poolt tekitatud reostuse koheselt koristama. Samuti on keelatud lubada loomal viibida spordiväljakutel, laste mänguväljakutel ja liivakastides.

Loomapidaja võib avalikus kohas viibida loomaga, kes on nõuetekohaselt vaktsineeritud, registreeritud ja märgistatud.

Loomaga avalikus kohas viibimisel peab omanik tagama järelvalve oma looma üle, vältimaks lahtipääsemist.

Koeraga avalikus kohas viibimisel peab koer olema jalutusrihma otsas ja kandma vajadusel suukorvi. Väikekoera võib hoida ka kinnises korvis või spetsiaalses transpordikastis või -puuris.

Loomapidaja on kohustatud järgima veterinaar-, sanitaar- ja hügieeninõudeid, sh koristama oma looma poolt tekitatud reostuse; võtma tarvitusele meetmed, et välistada looma kallaletungi teistele loomadele ja inimestele; välistama looma ärajooksmise, looma kadumisel korraldama viivitamata looma otsimist; vaktsineerima oma looma marutaudi vastu hiljemalt kolme kuu vanuselt.

Vinni valla koerte ja kasside pidamise eeskiri sätestab alates 01.01.2012.a koerte märgistamise ja registreerimise kohustuse. Kasside ja teiste lemmikloomade märgistamine ja registreerimine on soovituslik.

Koerad, kes on sündinud peale 01.01.2012.a, peavad olema märgistatud mikrokiibiga ja kantud Vinni valla lemmikloomade registrisse. Koerad, kes on sündinud enne 2012.aastat, võivad kanda märgistusena registreerimisnumbrit kaelarihmal ja peavad olema tänaseks kantud registrisse.

Kiibistatud looma saab lemmikloomaregistrisse (LLR-i) kanda vallavalitsuses registripidaja, kiibi paigaldanud veterinaar või loomaomanik ise.

Enne 2012.aastat sündinud koerad võivad kanda märgistusena registreerimisnumbrit, mille väljastab vallavalitsuses registripidaja. Registreerimisnumbriga märgistatud looma saab kanda LLR-i ainult vallavalitsuse registripidaja.

Eeskirja nõuete rikkumise eest karistatakse kuni 100 trahviühiku (400 euro) suuruse rahatrahviga. Sama teo eest, kui see põhjustas varalise kahju või inimesele tervisekahjustuse, karistatakse kuni 200 trahviühiku suuruse rahatrahviga.