Häädemeeste vallarahvas on viimase 20 aasta jooksul teadnud, et Arumetsa külas on üks ettevõte, kes toodab kohalikust savist kergkruusa ja sellest kruusast tehakse omakorda tuntud FIBO plokki, kuid kuidas seda ettevõtet nimetada, täpselt ei teagi. Kuigi seda tehast on kutsutud erinevate nimedega, siis üks on selge - täna ilutseb tehase sissesõidul teeviit nimega Saint-Gobain Ehitustooted AS, tehas Fibo ExClay. Nimest esimene pool viitab omanikettevõtte prantsuspärasele nimele - Saint-Gobain, kes on omanik umbes 50 erineva tegevusalaga enam kui 1000-le konsolideeritud ettevõttele 64 riigis ja tööandjaks ligi 193 000 töötajale üle maailma.

Tegevusalad on koondatud 4 sektorisse - innovatiivsete materjalide ja ehitusmaterjalide tootmine, ehitusmaterjalide turustus, pakendite tootmine. Tegevuse laiendamiseks ostis Saint-Gobain 2008. aastal maxit Groupi, saavutades seeläbi kuivsegude ning kergkruustoodete turuliidri positsiooni Skandinaavias ning Baltikumis. maxit Estoniast sai ühinemise tulemusena Weber.

Eestis omab Saint-Gobain kontsern lisaks Saint-Gobain Ehitustooted ASile veel lisaks kolme ettevõtet - Saint-Gobain Glass Estonia AS (autoklaaside ja tasapinnalise lamineeritud ehitusklaasi tootja Saint-Gobain Sekurit, klaaspakettide tootja Baltiklaas ja autoklaaside turustaja Saint-Gobain Autover- Autoklaas), Vennad-Dahl AS (sanitaartehnika ja ventilatsiooniseadmete müüja) ning Optimera Estonia AS (ehitusmaterjalide müüja kaubamärgiga Ehituse ABC).

Saint-Gobain Ehitustooted AS kuulub Saint-Gobaini kontserni ehitusmaterjalide haru alla ning tegeleb peamiselt isolatsioonija kipsmaterjalide müügi ning kergkruusa, kergkruustoodete, ehituslike kuivsegude tootmise ja müügiga.

2009. aastal toimus ettevõtete maxit Estonia AS ning Saint- Gobain Ehitustooted Eesti AS (kaubamärgid Isover, Gyproc ja Ecophon) ühinemine, mille tulemusel jätkatakse Saint-Gobain Ehitustooted AS nime all kahe äriüksusena: Weber äriüksus (kergkruus, kergkruustooted, ehituslikud kuivsegud) ja Isover, Gyproc äriüksus (isolatsioonimaterjalid, kipsmaterjalid, rippkonstruktsioonid). Ettevõttes töötab kokku 52 inimest.

Weber äriüksuse põhitooted, kergkruustooted ja ehituslikud kuivsegud, on peamiselt toodetud Eestist paiknevates tehastes, millest üks asub Aravetel ja kannab nime Optimix ning teine tehas, nimega Fibo ExClay asub Häädemeeste vallas. Tehas Fibo ExClay on küll Häädemeeste vallarahvale tuttavam, kuid sedagi täna rohkem nime poolest.

Mis seal Häädemeeste tehases siis täna tehakse?

Ehitusbuumi järgselt on tehases tootmistegevuse mahtu palju kokku tõmmatud - kergkruusa ei toodeta, kuid imporditakse Saint-Gobaini teistest tehastest Euroopas, millest omakorda Häädemeeste tehases valmivad endiselt Fibo ehitusplokid ja sillused.

Samuti pakendatakse kergkruusa kottidesse ja soovi korral turustatakse puistena otse ehitusobjektile. Kergkruusa tootmise üks alustalasid Häädemeestel on olnud riikliku tähtsusega maardlate nimistusse kantud Arumetsa savikarjäär, kust kaevandati kergkruusa põletamiseks vajalikku keramsiidisavi. Saint-Gobain hoiab käigus 142 maa-alust ja maapealset karjääri üle kogu maailma (peamiselt kipsi- ja liivakarjäärid).

Eestis ainulaadne keramsiidisavi karjäär Arumetsas on kaheosaline, millest I osa on tänaseks ammendunud ja seetõttu rekultiveerimisel ehk korrastamisel ning lähitulevikus saab sellest kaks ilusat tehisjärve. Savikarjääri Arumetsa II osa ei ole veel kasutusele võetud, sest kergkruusa ning kergkruustoodete nõudlus Balti riikides on märkimisväärselt langenud. Arvestades, et tehasel Fibo ExClay oli eelmisel aastal alles 20. sünnipäev ja et Saint- Gobain saab kahe aasta pärast 350aastaseks, siis tõestab ajalugu fakti - aega on, ootame.
Mart Arro annab vallavanemale üle kinkekaardi

Kaubamärk Weber ja töötajate sisekoolitus Weberation

Weber on tänaseks samuti maailma juhtiv kuivsegude tootja, kes pakub lahendusi nii uusehituseks kui ka renoveerimiseks maailma 48 riigis. Weberi tooteportfell on mahukas ning sisaldab kvaliteetseid tooteid järgmiste tooterühmade kaupa:

  • fassaadisüsteemid
  • põrandalahendused
  • plaatimine ja veetõkkesüsteemid
  • müüritis (Fibo plokitooted ja Weber müürisegud)
  • Leca ® kergtäitematerjalid
  • tava- ja eribetoonid
  • pahtlid
Weber
on ka Eestis üks suurimaid ehitusmaterjalide tootjaid, kes pakub laias valikus tooteid alates vundamendi taldmikuplokkidest, lõpetades viimistluspahtlite ja vuugisegudega. Viimati oli hea võimalus lähemalt meie toodete ja lahendustega tutvust teha Eesti suurimal ehitusmessil Estbuild 2013, mis leidis aset 3.-6. aprillini Pirita messikeskuses.

Weber peab tähtsaks oma toodete kvaliteeti ja ka pidevat arengut ning innovatsiooni. Selle heaks näiteks oli ka selle aasta messil ühe uue tootelahenduse esmatutvustus. Alates aprillist on meie tootevalikus uus ja innovaatiline lahendus sisevaheseinte ehitamiseks (Fibo Lux 88). Samuti tutvustasime eelmise aasta teisel poolel turule toodud uusi laia värvivalikuga ja parendatud omadustega vuugisegusid weber.vetonit DECO ja weber.vetonit PROF. Selle aasta alguses sai täieliku uuenduskuuri ka meie koduleht weber.ee, mida on nüüd mugavam kasutada ja vastab tänapäevastele nõuetele. Need on vaid mõned näited ettevõtte pidevast ja jätkusuutlikust arengust.

Sisekoolitust nime all Weberation viiakse läbi kõigis Saint-Gobain kontserni Weberi äriüksustes üle maailma. Selle eesmärgiks on luua ühist arusaamist ettevõtte eesmärkidest ja käitumisviisidest. Weberation lihtsustab ettevõttesisest teadmiste jagamist ja vahetamist ning tugevdab ühist kultuuri. Kõige selle tulemusena paraneb meie toodete ja teenuste kvaliteet. Veebruaris toimus Weberation Eestis juba teist korda. Kogu koolitus oli üles ehitatud ühe suure võistkondliku mänguna, läbi mille jagati kogemusi, hangiti uusi teadmisi ning tehti meeskonnatööd.

Käesoleva Weberationi heategevuslik siht oli suunatud Häädemeeste valla järelkasvule. Miks selline valik?

Asume oma ettevõttega ju siin vallas ja soovime anda oma panuse kohaliku kogukonna, eriti noorte arengusse. Weberationi lõpetamisel andis äriüksuse direktor Mart Arro üle kinkekaardi Häädemeeste vallajuhile Urmas Aavale väärtuses 2937.50 eurot.