Minu vestluskaaslaseks on seekord Age Karja, kelle kohta sobiksid ehk hoopiski salmiread, et ujub krooli, keerab rooli ja kaevab maad. Ei oska öelda, kuidas on lugu ujumise ja maakaevamisega, aga roolikeeramisega saab see noor naine küll suurepäraselt hakkama, sest teenib igapäevast leiba OÜ Voyage bussijuhina. Nääpsuke naine teeb kõike tulihingeliselt ja tema sõnul pole asju, millega ta hakkama ei saaks.

Olen oma elus pidanud väga palju ise enda eest seisma. Olen olnud vajadusel elektrik ja ehitaja, katlakütja ja korstnapühkija, kokk ja koristaja.

Üldjuhul ma ei karda asju ette võtta. Hakkan lihtsalt pihta ja teen ära.

Jah, Age on naine, kes teab, mida ta tahab, ja oskab selle saavutamiseks tööd teha ning suhtub oma tegemistesse täie tõsidusega, arvates, et kõik ettevõetud asjad tuleb lõpuni viia.

Olgu öeldud, et paar viimast kuud tõid sind ka Uhtnasse Tantsumaia treeningtundi, mis kulmineerus avaliku esinemisega meie riigi aastapäevakontserdil Sõmeru klubis.

Lisaks töömaailmale ja vabale ajale, mida sul peaaegu ei olegi, oled sa ema ja abikaasa. Mida vajalikku oled sina oma emalt kaasa saanud?

Järjekindluse ja tugevuse. Julguse võtta vastu olulisi otsuseid.

Oskuse ise enda eest seista, ise elus hakkama saada ja aidata abivajajat. Olin õdedest-vendadest vanim. Pidin tihti ka neid lohutama, hoidma ja kaitsma. Elasime maakodus ja olin kahele nooremale juba küllalt varakult ka ema eest.

Mida võiks tütar emalt õppida?

Iseseisvust, puhtust, igapäevaseid tegemisi. Tütar vajab õpetust selleks, et kunagi oma lastele seda kõike edasi anda.

Naise roll elus ja ühiskonnas on eriline. Poistelt nõutakse vähem. See ei tähenda seda, et poisse ei oleks vaja eluks ette valmistada.

Mida vajavad lapsed kõige enam?

Armastust. Armastust õppida ei saa. Seda saab tunda, endas kanda ja teistele edasi anda. Armastusega käsikäes tuleb ka austus. Nõudmised peavad olema põhjendatud. Laps vajab aega ja talle tuleb maailma asjad lahti seletada.

Austus peab olema vastastikune. Ei saa öelda, et ainult noored on kõiges süüdi. On ju öeldud, et käitu igas olukorras nii, et sind koheldakse kuningana või siis kuningannana. Ja see peab paika.

Ja seda viimast Age oskab. Oskas juba varem - siis, kui Kadrinas peotantsu õppis, ja siis, kui Vinni klubis bändiproovis käis või laulukooris laulis. Oskas hiljemgi. See teadmine viis ta ka lastekodusse kasvatajaks ja suunas Rakvere pedagoogikakooli sotsiaaltööd õppima.

Mis on su elus esikohal?

Kuigi see alati vist välja ei paista, siis lapsed, kodu, pere. Oma laste eest olen valmis võitlema nii-öelda viimase veretilgani. Püüan neid mõista ja kaitsta. Ehk vahel isegi siis, kui nad on eksinud. Aga nad on ju minu lapsed ja ma tahan neile parimat.

Oled sa lapsi karistanud?

Ikka. Aga last karistades saan ka ise haiget. Öeldakse ju, et rumal lööb, tark räägib. Paraku olen ka ise vahel rumalasti käitunud.

Mis on laste kasvatamisel oluline?

Eeskuju. Lisaks aeg, hool ja pühendumus.

Hoolt ja pühendumust sul jagub. Kuidas on lood ajaga?

Mul on ilmselt vedanud, et elu ise on asjad paika seadnud nii, et siis kui aega väga vaja on, siis on mulle seda justkui antud.

Mis sind su laste juures rõõmustab?

Lapsed on minu elu. Mind rõõmustab nende edukus. Nad on tublid õpilased. Võib-olla on mul vedanud, aga koolitööga probleeme ei ole. See ongi tegelikult hästi oluline, et lastel koolis läheks hästi. Nad on väga iseseisvad ja saavad ka kõigega hakkama.

Mis on veel elus oluline?

Peresuhted, läbikäimine õdedevendadega, usaldus pereliikmete vahel, ühised tegemised. Unejutuajad on möödas, aga lauamängude aeg kestab. Üksteisega rääkimine on oluline ja loomulikult laste võrdne kohtlemine.

On sul unistusi?

Loomulikult. Osa nendest on täitunud. Näiteks armastav ja kokkuhoidev pere. Kunagi tahan kindlasti olla hea vanaema oma lastelastele. Avalik saladus on ükskord rekkarooli jõuda.

Erilisi ekstreemsusi Age ei poolda, arvates, et bussi juhtimine on juba piisavalt ekstreemne ning „Jääraja rekkavendi" vaatab ta pigem teleekraanilt kui päriselus.

Mis sind väsitab?

Ma ei tea, kas see just väsitab, aga enda puuduseks võin vist seda lugeda, et olen liiga ennastunustav. Pean kõikide teiste vajadusi tähtsamateks kui enda omi. Pere ja laste puhul on need muidugi absoluutselt õigustatud, aga mõnel juhul ....

„Meie inimeste" telesaate lõpetasid sa lausega: „Lapsi peab palju olema ja buss peab suur olema". Mida see tähendab?

Seda tähendabki. Olen rõõmus, et mul on suur pere. Lisaks koolilapsed ja lasteaialapsed, keda ma oma töö tõttu iga päev kooli ja lasteaeda viin ja päeva lõpus sealt jälle tagasi sõidutan.

Säravad silmad ja kallistused on siis bussijuhitöö igapäevaosa?

Jah, päeva lõpus võtab see hüvastijätmine ikka tükk aega, aga täidab hinge rõõmuga ja iga uue päeva ootusega. Tähtis on ka see, et kodud ja lapsed on rahul. Isegi oma koolipäeva tegemised on nad valmis mulle ära rääkima. Ja mina olen valmis neid kuulama, sest mulle lähevad nende tegemised korda.

Tegelikult arvab Age, et tal on elus väga-väga vedanud, pidades silmas siinkohal nii oma lapsi kui ka abikaasat Priitu, kes on talle kõiges toeks ja abiks.

Jutu lõpuks loeme lapsed kokku: oma isiklikud 4, nooremad õed-vennad 3, bussiringi lapsed ca 40, lastekodus tööl oldud aastatega jäänud sidemed kasvandikega - 11, sõprade ja peretuttavate lapsed - kah kümmekond. Arv tuleb aukartustäratav - umbes 70 ringis.

Eks ole seegi üks su täitunud unistustest: „Tahan, et mu ümber oleks palju lapsi!"

Edu sulle su igapäevastes töödes ja tegemistes ning muidugi emaks olemises, sest nii nagu on öelnud L. Tungal:

Midagi lastelt saab ikka ka
ema -
lasteta ema ju polekski tema!