Keila linnapea: ebaõiglus sai läbi

„Oleme seda 15 aastat oodanud, et selline ebaõiglus läbi saaks. Lõpuks tuli riik appi ja täna tehti ka otsus," oli Keila linnapea Enno Fels rahul. Felsi sõnul aitas Keila linn omal ajal Paldiskil valimisi korraldada ja toetas igati nende omavalitsuseks saamist. Tekkis ka laen, mis jäi Keila kanda ehkki tegelikult oli kasusaajaks Paldiski linn. „Tolleaegsed Paldiski linnajuhid ei olnud valmis seda teemat arutama, usun, et praegustel juhtidel on teine suhtumine. Paldiski linnal ei ole seda raha aga lihtsalt kuskilt võtta, seega tuli appi riik," selgitas Fels.

Riik toetab Keila linna

„Keila linna Paldiski linnaosa on likvideeritud Paldiski Linnavolikogu valimistulemuste väljakuulutamisel 20. oktoobril 1996. aastal. Linna staatus on seega reguleeritud seaduse tasemel, linna varade küsimus on aga jäetud seni reguleerimata. Tegemist on lüngaga seaduses, mida pole võimalik ületada muidu, kui samuti seaduse tasemel regulatsiooniga," seisab eelnõu seletuskirjas.

Seadusesse lisati nüüd Riigikogu poolt paragrahv, mis näeb ette, et riik võib ühekordselt toetada Keila linna võlakohustuste teenindamise eesmärgil. Toetus võib olla rahaline või mitterahaline. Mitterahalise toetusena võib Keilale näiteks anda riigile kuuluvat maad, mille edasi võõrandamise osas Keila linnale piiranguid ei seata.

Toetuse saamiseks on Keila linnal aega taotluse esitamiseks Vabariigi  Valitsusele kuni 1. oktoobrini 2013. Valitsus peab Keila linna toetamise ulatuse ja viisi otsuse tegema 60 päeva jooksul. Seega on seadusemuudatusega loodud eeldus, et aastaid väldanud vaidlus ja ülekohus saaks lahendatud veel selle aasta jooksul.