Huumus on mulla orgaaniline komponent, mis muudab toore mineraalpinnase viljakandvaks mullaks. Huumuse koostisse kuuluvad ained on pinnases vastupidavad ja pikaajalise mõjuga, kuid mitte igavesed. Taimede jäänused ja orgaanilised väetised annavad mullale uut huumuse toorainet.

Huumusrikas muld on kohev ja vastupidava struktuuriga, tänu millele saavad taimede juured hapnikku. Kasutades regulaarselt orgaanilisi väetisi, toidetakse huumusega mullas elutsevaid kasulikke mikroobe ja vihmausse, kes pidevalt mulda kobestavad ja toiteelemendid taimedele kättesaadavaks muudavad. Mulla huumusesisaldust saab suurendada regulaarse orgaanilise väetiste lisamisega.

Tänu looduslikule päritolule on toiteelementide sisaldus orgaanilistes väetistes taimede kasvuks sobival tasemel.

Orgaanilise aine lagunemise tulemusena vabaneb otseselt vaid osa toitaineid, teine osa (eeskätt osa lämmastikust ja ka fosforist) seotakse mulla mikroorganismide poolt ja neid ei uhuta mullast välja. Nii moodustub toitainete varu taimedele.

Eesti rannikualadel ja saartel on orgaanilise väetisena kasutatud aastasadu adrut.

Mereadru sisaldab soodsas vahekorras enamasti kõiki taimedele vajaminevaid makro- ja mikroelemente, olles toitainete sisalduse poolest võrdne taheda laudasõnnikuga. Lisaks sisalduvad mereadrus tugevatoimelised looduslikud mõjuained mis aitavad taimedel teisi toitaineid omandada ja parandavad seeläbi ka nende tervist.

Mereadrus sisalduvad toiteelemendid on mullas lahustuvad, millest põhiosa muutub mikroorganismide abil taimedele kättesaadavaks juba esimesel kasutusaastal (allapanuga sõnniku ja komposti puhul vabaneb suur osa toitained aeglasemalt ja alles sõnniku andmise järgnevatel aastatel). Mereadru kasutamine võimaldab saada kvaliteetse ja looduspuhta saagi.

Mereadru eelised ja eripära laudasõnnikuga võrreldes:

  • rikkalik ja tasakaalustatud makro- ja mikroelementide sisaldus
  • toiteelemendid on taimedele kergesti omastatavad
  • sobiv happesus (pH 6,6), mis on taimekasvatuse seisukohalt sobilik enamike taimede kasvuks
  • sisaldab looduslikke kasvustimulaatoreid (auksiine)
  • stimuleerib mullas mikroobide tegevust
  • suurendab taimede vastupanuvõimet ebasoodsatele kasvutingimustele (põud, liigniiskus)

KASUTAMINE:

• Mereadru sobib kasutamiseks nii aianduses kui ka põllukultuuride kasvatamisel, sobib nii tavakui mahekasvatajatele.

• Mereadru on soovitav laotada kevadel mullapinnale umbes 5 cm paksuse kihina ja seejärel segada mullaga kas rehitsemise või kaevamistööde käigus. Samuti võib mereadrut panna istutamise ajal taimerivide alla või kõrvale mulla sisse kohtväetisena. Juured saavad vajalikud toiteained niisugusel kujul antud adrust kindlasti kätte. Selleks, et iga taim saaks vajaliku koguse toiteaineid, on hea istutuskohad krundil ette planeerida.