Konverentsi juhatas sisse endine siseminister Margus Leivo, kelle sõnul aianduse tsitadell Räpina on viimase aja jooksul palju muutunud, paljud hooned on uueks tehtud ning hoolitsevat kätt on igal pool näha.

Tartu Regiooni Energiaagentuuri direktor ja bioenergeetika ekspert Martin Kikas rääkis, et mitte hooned, vaid inimesed tarbivad energiat ning kõik sõltub sellest, kuidas seda tehakse. Kikas rõhutas, et oma kodul ei ole tasuvusaega, st et endale kodu ehitades ei saa mõelda, kas see tasub end ära või ei tasu. Tuleb leida tasakaal mugavuse ja rahaliste võimaluste vahel, mitte otsida alati kõige odavamat lahendust.

Enda sõnul haiglaslikult akadeemilise taustaga Hardo Aasmäe andis konverentsi külalistele tõeliselt illustratiivse ja kaasahaarava ettekande nii energiasäästmisest, tarbimisest, kapitalismi mudeli muutumisest kui ka kõigest muust hea kodu kohaga seonduvast. „Siin jõukas maailmas on tarbimisele piir ette tulnud. Majanduse mudel eeldab kasvu, kasv eeldab tarbimist. Teiselt poolt öeldakse, et tarbimist tuleb piirata, et see majandussüsteem kukutada." Aasmäe sõnul toimib samasugune käitumine ka Euroopa Liidu riikides.

Arhitektuuribüroo TEMPT üks omanikest, Mihkel Urmet, andis kuulajaile teada, et kodu on muutunud suureks tooteartikliks. Urmeti sõnul on tänapäeva trendiks liikumine tagasi oma esivanemate tõekspidamiste juurde ning taastuvate loodusvarade propageerimine.

Räpina Aianduskooli aia- ja maastikukujunduse õpetaja Reti Randoja-Muts tutvustas konteinerhaljastust, mis on parim viis kodukaunistuseks, kui aiaruumis uhkete istutusalade jaoks ruumi ei jätku. Konteineritena on võimalik kasutada peaaegu ükskõik missugust anumat ning samuti saab konteinerites kasvatada igasugust taimmaterjali.

Konverentsi viimane kõneleja oli Räpina vallavanem Teet Helm, kes tutvustas Räpina paberivabriku laohoone ideekonkursile laekunud nelja tööd. Võistlustööde lahendustest rääkides püüdis hindamiskomisjoni esimees Helm jääda võimalikult erapooletuks, mis tal ka õnnestus. Ettekande lõppu mahtus ka kena pildimaterjal hea kodu koha üldilme kujundamisest.

Paralleelselt Hea kodu päevade konverentsiga toimusid Räpina loomemajas ka Eesti-Läti-Venemaa piiriülese koostööprojekti „Development of the centres for culture and creative industries in Räpina, Pechory and Vilaka" raames Räpina käsitöö meistriklassid. Lisaks kohalikele käsitööhuvilistele olid kohale kutsutud külalised piiri tagant - Vilakast ja Petserist. Üheskoos meisterdati loomemaja töökodades nii karpe kui ka keraamikat, küpsetati leiba ja valmistati ise paberit. Piiritagused partnerid jäid Hea kodu päevi Räpinasse nautima ka järgmiseks päevaks.

Päeva jäi lõpetama Hea kodu päevade avaõhtu, kus lisaks kohalikele kollektiividele ning Aapo Ilvesele astusid publiku ette ka Jaan Pehk ja Bonzo.
___________________________________________________________________________

Laupäeval, 8. juunil lookles piki Pargi tänavat Hea kodu päevade mess-laat, kuhu oli tulnud omatoodangu müüjaid ligi kaks korda rohkem kui eelmisel aastal. Ostmist jagus kõigile - sai head kodumaist sinki, kõige värvilisemat lõnga, mida silmad eales näinud, kodukootud piirakuid, igasugust käsitöökraami ja muidugi istikuid oma koduaeda-kasvuhoonesse. Nagu eelmiselgi aastal, sai ka sellel aastal aerupaadiga sõuda Räpina paisjärvel ja nautida kaunist vaadet Sillapää lossile ja paberivabrikule.

Lapsed said paitada pehmeid jäneseid ja messipaigas ringi jalutavat ehtsat kodukitse ning mängida Laste Mängumurul Vikerkaare lasteaia kasvatajate pilgu all.

Messipäeva suursündmusel - palkmajaehitajate kutsevõistlusel - krooniti Eesti parimaks käsitöö palkmajaehitajaks taas kord Ahto Naruski Saulerman OÜ-st.

Erakordselt palju huvilisi tiirutas tervisetelgi ümber, kus Räpina Haigla ja Räpina Apteek OÜ jagasid külastajatele tervisealast nõu, hindasid tervisenäitajaid ning pakkusid assortiid tervisele kasulikest värsketest salatitest.

Rääkimata ei saa jätta kõikidest nendest töötubadest, ekskursioonidest ja näitustest, mis olid tänavu eriti mitmekülgsed. Töötoad aiandusest, käsitööst ja ehitusvaldkonnast - kõik need olid päeva vältel avatud ja külastajad ei jätnud võimalust kasutamata.

Loomulikult tutvustati ka paberitootmise ajalugu Räpina Paberivabrikus. Osad huvilised olid ekskursioonile pääsemiseks ennast järjekorda sättinud juba poolt tundi varem enne ekskursiooni toimumist. Sillapää lossi ees sai nautida kauneid tantsunumbreid Pihlamarjadelt, Murelitelt, Naksidelt ja Roosidelt - seda kõike kauni pargi süleluses.

Messipäeva lõpetama jäänud Margot Suure laululaste kontserdi kauneid helisid oli taas kuulama tulnud saalitäis inimesi. Aplaus kontserdi lõpus ilmestas ehk kõige paremini publikus tekkinud emotsioone.

Jääme ootama järgmist aastat, et saaksime taas kord jagada häid ideid oma hea kodu loomiseks. Ootame kõiki Räpina Hea kodu päevadele juba vähem kui aasta pärast.
Helen Pärnaste
Räpina valla arendusspetsialist

Hea kodu päevad 2013 korraldamist kaasrahastas Euroopa naabrus- ja partnerlusinstrumendi Eesti- Läti-Vene piiriülese koostöö programm 2007-2013.