Väiksemates valdades, samuti ka Ares, puudub sageli erakondade vaheline võimuvõitlus ning otsustajateks saavad tihtilugu kohalikest elanikest moodustunud valimisliidud. Seda sel põhjusel, et kogukond on väike ja kandidaadid valijatele teada ning valimas käiakse pigem isikut kui erakonna valitsemispõhimõtteid.

Kui suure hulga volikogu kohti erinevad liidud või erakonnad saavad sõltub iga erakonna ja valimisliidu saadud häältest kokku. Isikuna oste volikokku pääsemiseks peab koguma vähemalt 1/11 kõigist häältest. Eelmisel korral oli selleks piiriks 60 häält.

Ülejäänud volikogu kohad jaotatakse valimistulemustest lähtuvalt erinevate liitude vahel ära ning liidule kõige enam hääli kogunud kandidaadid pääsevad volikokku. Ehk kokkuvõttes piisab volikokku pääsemiseks paarikümnest häälest, mis naabrite ja sõpradega kokku leppides on võimalik igal inimesel saada, kes vähegi viitsib sellega tegeleda.

Olles rääkinud paljude inimestega kuulen, et voliniku töö on üks tüütu lisakohustus mida ei taheta võtta. Olen nõus, et osadele inimestele see ei sobigi, kuid paraku keegi teine peale meie endi ei saa ega oska meie kogukonda juhtida ja arendada. Nagu ma juba varem mainisin siis volikokku pääsemiseks on vaja ainult paarkümmend häält, mistõttu võib võim väga lihtsalt libiseda juhuslike võõraste kätte ning allakäigutee ja võimu kaugenemine inimesest võib tekkida väga kiirelt.

Otsuseid, kuidas oma kogukonda arendada, saame teha ainult meie ise ning kõik hakkab pihta indiviidi valikutest. Sellised otsused nagu, millise tee me peame esmajärjekorras parandama, kuhu tegema laste mänguväljaku, milliseid sotsiaalseid garantiisid me oma elanikele pakume või kuidas kujundame oma hoiakuid valdade liitmise osas, on valikud mida me peame langetama järgmise nelja aasta jooksul ning valikud tuleb langetada targalt, sest vahendeid on alati puudu.

Rääkides minu valikutest siis järgin põhimõtet, et iga paik vallas väärib elamist ning valla tegemistest peab igal pool osa saama ning kõige parem tulemus saavutatakse, kui elanikud ise kaasa löövad. Arvan, et valdade liitmine ei ole võti, mis meie elu ootamatult paremaks peaks muutma, mistõttu ei poolda ma pelgalt Are ja Halinga liitmist, vaid kasu võiks tekkida terviklikust riigireformist, mille tulemusena saab Are valla ning Pärnumaa elanik rohkem otsustusõigust kogukonna või maakonna elu juhtimisel.

Otsusekindlust ja häid valikuid soovides