Komisjon soovitab sel aastal suurendada idaosa tursa ja räime lubatud kogupüüki Läänemere keskosas ja Botnia lahes. Ülejäänud varude vähenemine peegeldab kas loomulikke varude kõikumisi maksimaalse jätkusuutliku saagikusega majandamise juures või on seotud varude seisundi täpsema hindamisega seoses andmete hiljutise läbivaatamisega. Komisjon teeb ka ettepaneku vähendada selliste kalalaevade merel viibimise päevade arvu, kes püüavad turska vastavalt Läänemere tursa varude majandamise kavale.

Soovitatud meetmetega suurenevad ELi laevade kalapüügivõimalused Läänemeres kõigi kalaliikide (v.a lõhe) kohta kokku 10% ehk 644 000 tonnini. Rahasse arvestatult suurenevad püügivõimalused 2014. aastal kokku 12 miljoni euro võrra ehk umbes 412 miljoni euroni.

Liikmesriikide ministrid arutavad kõnealust ettepanekut oktoobris toimuval kalanduse nõukogul ja seda hakatakse kohaldama 1. jaanuarist 2014.

Tursk

Komisjon teeb ettepaneku vähendada lääneosa tursa lubatud kogupüüki 15% (17 037 tonnini) ja suurendada idaosa tursa lubatud kogupüüki 7% (65 934 tonnini). Need muudatused põhinevad tänavu kättesaadavaks muutunud teaduslike andmete läbivaatamisel.

Räim

Lääneosa räimevarude puhul soovitavad teadlased komisjonil – pärast lubatud kogupüügi suurendamist järjest kahel aastal – vähendada järgmisel aastal lubatud kogupüüki, et jääda maksimaalse jätkusuutliku saagikusega majandamiseks vajalikesse piiridesse. 2014. aastal tuleb püüki vähendada 23% (19 754 tonnini). Keskosa räime puhul võib lubatud kogupüüki – pärast 2011. ja 2012. aastal toimunud vähendamisi – suurendada juba teist aastat järjest. 2014. aastal on soovitatav suurendamine 59%, millega kogupüük tõuseb 143 500 tonnini. Ka Botnia lahes suureneb räime lubatud kogupüük 35% ja ulatub 142 662 tonnini. Riia lahes ei ole räime lubatud kogupüügi numbrit muudetud.

Lõhe

Pärast viimastel aastatel toimunud lõhe lubatud kogupüügi vähendamisi Läänemere põhibasseinis võib komisjon nüüd soovitada jätta lõhe lubatud kogupüük 2014. aastal praegusele tasemele. See lubatud kogupüügi number on kooskõlas teadlaste soovitusega ja on arvutatud lõhe soovitusliku kalastussuremuse määra järgi nõukogule ja Euroopa Parlamendile esitatud Läänemere lõhe majandamiskava alusel. Teadlased väidavad aga, et Soome lahes on lõhe lubatud kogupüüki vaja vähendada. Ettevaatuspõhimõtte kohaselt vähendatakse kaubanduslikku püüki 53% ehk 7256 lõhekalani.

Kilu

Komisjon teeb ettepaneku vähendada kilu lubatud kogupüüki 11%, st 222 102 tonnile.

Merilest

Teadlased on välja töötanud meetodi lestavaru suuruse hindamiseks ka väheste andmete põhjal. Seda meetodit on rakendatud kahel aastal ja leitud, et lesta lubatud kogupüüki tuleb vähendada 12% ehk 3002 tonnini.

Komisjon toetub oma ettepanekus kalanduse teadus-, tehnika- ja majanduskomiteelt (STECF) ning Rahvusvaheliselt Mereuurimise Nõukogult (ICES) saadud teaduslikele nõuannetele. Kõnealuse ettepaneku kohta on komisjoni konsultatsioonidokumendiga (mai 2013) küsitud Läänemere piirkondliku nõuandekomisjoni arvamust.