Tegemisi oli igale maitsele ja eale: kohtumine Läti ja Valga kõhutantsijatega Hellenurmes; üle valla lastekaitsepäev Nõunis; jaaniõhtud mitmes külas (nt. Neeruti küla tähistas jaaniõhtul oma esmamainimise 510. aastapäeva ja esitleti Neeruti kogukonna ajalugu jäädvustavat raamatut „Neeruti aea lugu",mille eest tänusõnad autor Marju Saarele); kümnendat aastat osaleti kuuel päeval Unustatud mõisate külastusmängus, kus pakuti lisaks ajaloolistele tagasivaadetele ka kuus erinevat kontserti; Leigo järvemuusikakontserdid; Pühajärve puhkpillipäevade puhkpillikontsert Hellenurme mõisapargis; rahvapidu Hellenurmes Vahemetsa talus Rudolf Reimani vabaõhuetendusega „Jalutu"; perepäev Nõuni järve ääres; läbi suve pakkusid valla noored vaatamiseks oma fotonäitust üle valla; lisandus harrastusspordi võimalusi vastavatud Palupera mini-arenal; II Hellenurme suvejooks; triatlon ümber Nõuni järve; noored käisid III looduslaagris Põdrala vallas, ANK suvekoolis ja kanuumatkal Võhandu jõel ning osalesid fimotöötubades; veskiemand avas südamliku üritusega Hellenurme vesiveskis leivakoja jm.

Just taasiseseisvumispäeval tulin mõttele, et vaatamata kuuldud-loetud hinnangule „Kas sellist Eestimaad me tahtsimegi?" on Palupera mail piisavalt palju aktiivseid eestvedajaid, tehatahtjaid, oma kogukonnale mõtlejaid, eestlase koduloo säilitajaid. Nemad ei vingu, nemad jäävad sageli tagasihoidlikuks, nemad teevad ära, neid jagub ja neil jagub, mida edasi anda. Eestimaa algabki meie igaühe enda kodust, külast, kogukonnast. On tore, et meie kogukond on ühtehoidev, mitmekesine ja positiivne. Mõned pipraterad pole seda suppi ära rikkunud, vaid pigem tekitanud soovi järgmine kord paremini maitsestada.

Paljud nimetatud suvistest üritustest on juba traditsiooniks saanud. Tänan siiralt neid eestvedajad, kes läbi aastate on alustanud ja/või nüüd jätkanud vahvate suveüritustega Palupera vallas: Marika Viks, Kalev Lõhmus, Anita Pavlova, Elsa Komleva, Tarmo ja Esta Märss, Jaan Reidolf, Tõnu ja Tiiu Tamm, Maire Lemberg, Helju Voolaid, Svetlana Variku, Mae Juske, Ain Veemees, noortevolikogu ja Deivi Sarapson, Ermo Kruuse ja Elmo Saul, Arno Anton.

Kõigil teil on ümber tubli tugigrupp, kõik teie korraldatu on omanäoline, tehtud vastavalt võimalustele, oskustele ja maitsele. Kogukonnale mõeldud kodukootu jäägu ikka kogukonnale nautida, külalisele ja piletiostjale mõeldu väljapoole suunatuna võetav jne.

Edukaid katseid edaspidigi kultuuri- ja spordimaastikul Palupera vallas!

Just sellist suve siin me tahtsimegi!