„Meil on töötegijad olemas, projekti juhivad rootslased, kel on sel alal suured kogemused, aga tahame töödesse kaasata ka kohalikke inimesi nii Saaremaalt kui Hiiumaalt,“ rääkis Reinloo.

Samas Reinloo nentis, et käsitsitöö on küll sellisel poollooduslikul alal parem, samas kaasaegne tehnika teeb ühe päevaga ära sellise töö, mis inimene kahe kuuga.

Kunagised loopealsed alad, mis on maailmas ainulaadsed – neid leidub ainult Eesti ranna-aladel ning Rootsis Ölandi ja Gotlandi saartel, on meie ranna-aladel juba kindlaks tehtud. Kõigepealt eemaldatakse neilt aladelt kadakad ja männid, siis rajatakse karja-aiad ja läbipääsud, samuti loomadele joogikohad ja varjualused.

Kuna suur osa endisi loopealseid alasid asub omanike maadel, on saavutatud omanikega kokkulepe hooldustööde tegemiseks 1100 ha-l.

„Me teeme eelnevalt ka koolitusi ja loodame, et inimesi tuleb juurde, kes lubavad oma maadel loopealsete alade taastamist teha ja ise ka appi tulla,“ avaldas lootust Reinloo. Hinnanguliselt oleks 2500 ha taastatud alade hilisemaks hooldamiseks juurde vaja 2500 lammast. Sest kui üks maa- ala on Euroliidu rahaga korda tehtud, tuleb säilitada selline olukord alal vähemalt 10 aastaks, nii et niidud jälle võssa ei kasvaks.