Eksponaatiderohke nunnunäitus andis uusi ideid
Ly galeriisse sisenedes oli esimene mulje, et tänavu on nunnusid ja hoidiseid märksa rohkem.
157 eksponaati oligi aastate rekord. Korraldusnaiskonna liikmed nentisid rahulolevalt, et asju on toodud ka kaugematest küladest. Mõnigi tooja oli teinud seda senise eestvedaja Helle-Maie Nurme mälestuseks, kes hiljuti meie hulgast lahkus.
„Hea meel on tõdeda, et inimesed oskavad märgata erikujulisi aiasaadusi ja on pannud oma eksponaatidele vahvad nimed," sõnas Helju Unga. Pirakate viljade ja vahvate nimedega hoidiste kõrval püüdis pilku laste valmistatud seade „Väikese aedniku väärikas saak", mille valmistasid õed Karmen ja Kaili Kungla. Kandikule oli korjatud pisikesi vilju, millega sobivalt haakusid tillukesed tööriistad. See osutuski kõige menukamaks seadeks.
Energilised Vana-Vigala tehnika ja teeninduskooli õpetajad andsid seekord ideid, kuidas kasutada toiduvalmistamisel hoidiseid. „Kuna nunnunäitus on sügisel, siis on meie teemaks kõigi nende aastate jooksul olnud köögiviljad," rääkis Katrin Rand.
Näiteks boršisupi põhi sobib suurepäraselt pasta lisandiks ja vahelduseks kartulisalatile võib teha odrasalatit köögiviljadega.
Anti mekkida erinevaid moose ja paluti mõistatada, millest need on valmistatud. Tomat ja münt andsid suurepärase kombinatsiooni, hästi sobisid ka porgand ja sidrun või tsukiini, sidrun ja ingver.
Pühapäeva keskhommikul lisandusid laudadel olnud hoidistele mitmesugused küpsetised.
Hindamislehed näpus, käis rohkesti uudistajaid head ja paremat mekkimas. Kohal olnud meistrid jagasid lahkesti retsepte ja teemakohast arutamist jätkus tükiks ajaks. Esmakordselt olid väljas ka fotod aiasaadustest, mida ei saanud näitusele tuua või looduse imedest, neid hinnati eraldi kategoorias.
Nunnunäituse tulemused
Kõige suurem köögivili
1. Lea Indus - patisson
2. Viivi Kalda - sektortomat
3. Janett Enni - suvikõrvits
Looduse vigurid
1. Pille Tiks „Hiina maja" (vapsiku pesa)
2. Lea Indus „Ungari vein" (pudelikujuline suvikõrvits)
3. Aili Järitsa „Napoleoni müts" (suvikõrvits)
Kauneimalt kujundatud väljapanek (individuaalne laud)
1. Õie Lauri
2. Milli Teern
3. Luhtre Turismitalu (kõigi toodete valmistamisel oli kasutatud porgandit)
Kõige vaimukam seade sügisandidest
1. Karmen ja Kaili Kungla „Väikese aedniku väärikas saak"
2. Maire Sepp - samblamätas
3. Salme Kaasik - rippmaasikad
Kõige parem koduleib ja sai
1. Lea Tiigisoon - kõrvitsasai
2. Maarika Sale - koduleib
3. Luhtre Turismitalu - porgandileib
Kõige maitsvam salat
1. Õie Lauri „Rootsi kuningliku õukonna kurgid"
2. Aili Järitsa - pastasalat
3. Õie Lauri - „Vene värk"
Kõige maitsvam moos/kompott
1. Õie Lauri - kuumaasikamoos
2. Monika Leedo - astelpaju-õunamoos
3. Virve Priimats - tšatni
Kõige maitsvam küpsetis
1. Maarika Sale - suussulavad prantsuse vahvlid
2. Lea Tiigisoon - progandi-suitsuliha pirukas
3. Maarika Sale - juustupulgad
Fotod looduse imedest
1. Anne Karu - suur tomat
2. Talvi Jusilo - viis väikest sõpra (siilid)
3. Helgi Luhthein - suur härjasüda
Rootsi salati õige retsept
Õie Lauri palus lehe kaudu vahendada salati õige retsepti, sest huvilistega suheldes oli jäänud paar komponenti nimetamata.
1 kg kurgilõike
330 g jääkülma vett
330 g suhkrut
75 g soola
50 g 30% äädikat
Tilli