Kevadel, kui käesolevas rubriigis ilmus ülevaade Märjamaaga seotud kuulsamatest fotograafidest ning kirja sai üleeelmise sajandi lõpul tegutsenud fotograaf Livenströmi lugu, tuli tagasisidena teade ühest veidrast ja sisult erakordsest leiust.

Nimelt oli Kristjan lugenud netist nimetatud artiklit ja andis teada Livenströmi poolt tehtud Luiste mõisa fotost. Veider oli foto asukoht - foto oli pappalusel, mida oli kasutatud vana raamitud trükipildi tagakülje tugevduseks. Kui mõelda, et tegemist oli fotoga aastast 1880 ja raamis olnud pilt lõigati välja kas ajakirjast või osteti turult...

Säilivus pole leidja sõnul kiita, aga loodetavasti on võimalik see avaldada ettevalmistamisel olevas Märjamaa-kandi kodulooraamatus.

Siinkohal leidja saadetud ümberpildistus leiust. NB! Kas keegi lugejatest on kuulnud Gustav Lauriku fotoateljeest Märjamaal või 1910. aasta paiku tehtud fotodest?

Teinegi leid on seotud tulevase raamatuga. Võtsin ühendust oma klassiõe Maigi Novekiga, kes on agar koduloouurija Huugi küla ja Loodna kandi osas, et arutada võimalusi selle kandi seniavaldamata lugu saada. Ta lubas asja uurida. Suur oli tema kui hulk aega kohalike inimeste mälestusi, vanu fotosid jne uurinu üllatus, kui selgus, et sealne endine kultuuritegelane Jüri Algma on koostanud ja köidetuna välja andnud uurimustöö „Luiste vald Läänemaal 1890-1938".

Tõsi küll, neid on olemas loetud eksemplarid, kuid nende aastate jooksul polnud ta sellest isegi kuulnud...

Seega on meie kodudes, vahel lausa imekohtades, tõelisi kultuuri- ja koduloolisi väärtusi. Kõige tähtsam on, et need ei häviks ja teiseks, et neid teataks.

Vaadakem enda ümber ja kui te viskate vana kraami minema, siis enne mõelge hoolega. Ka nõukogudeaegne võib olla väärtuslik, aga suure agarusega on seda ikka väga hoogsalt hävitatud.