Teadus- ja arendusasutuste ümberkorralduse vajadus ilmnes vastavalt 2010. a ja 2012. a toimunud teadus- ja arendustegevuse korralisel hindamisell bio- ja keskkonnateaduste valdkonnas ning sihthindamisel taimekasvatuse ja mullateaduse valdkonnas.

Hindamistulemustes märgiti kitsaskohtadena välja taristu ja materiaal-tehnilise baasi halba olukorda, uurimisgruppide väiksust, vähest teaduspublikatsioonide avaldamist, teadus- ja arendusasutuste ebapiisavat baasfinantseerimist, huvirühmade vähest kaasatust ning nõuandesüsteemi vähest panustamist ja kaasamist teadustulemuste avalikustamisse.

Põllumajandusministeerium ei suutnud tagada valitsemisala kahe teadus- ja arendusasutuse piisavalt jätkusuutlikku arengut, mistõttu tuli teadustegevust tsentraliseerida, et olemasolevaid vahendeid paremini ära kasutada ja parandada teadus- ja arendusasutuse ning ülikoolide vahelist koostööd nii riigisiseselt kui ka rahvusvaheliselt.

Eesti Maaviljeluse Instituut liideti Jõgeva Sordiaretuse Instituudiga 1. juuliks 2013.

Teadus- ja arendusasutuste ümberkorraldamise tulemusena loodetakse saavutada asutuste suurem tulemuslikkus, vahendite tõhusam kasutus ning teadus- ja arendustegevuse jätkusuutlik areng Põllumajandusministeeriumi valitsemisalas.

Põllumajandusteaduse koostöövõimaluste tugevdamiseks nii siseriiklikul tasemel kui ka Euroopa Liidus ja kogu maailmas on vaja suurendada teadus- ja arendusasutuste olemasolevat teaduspotentsiaali ning kasutada efektiivsemalt teadustegevuseks eraldatud vahendeid.

Moodustatav teadus- ja arendusasutus sai uue nime, millest tulenevalt muudetakse taimekaitseseaduses vastavaid sätteid, jättes Eesti Maaviljeluse Instituut nimeliselt välja ja viidates asutusele kui Põllumajandusministeeriumi valitsemisala ainsale teadus- ja arendusasutusele.

Taimekaitseseaduse muutmise seaduse eelnõu (473 SE) käsitletakse tänasel Riigikogu maaleukomisjoni istungil.