Assamalla raamatukogu eelkäija, Porkuni Rahvaraamatukogu, asutati aastal 1920, mis aastal 1939 muudeti Assamalla Rahvaraamatukoguks. Praeguseks pisikeseks kokku kuivanud Assamalla oli varem tunduvalt suurem, seal olid kõrtsid, vallamaja ja seitse tuuleveskit.

Alates 2001.a. asub raamatukogu renoveeritud endises saunas 125 ruutmeetrisel pinnal. Raamatukogul on ca 190 lugejat, fondi suuruseks ligi 10500 raamatut, 27 ajakirja ja 8 ajalehte.

Ca 40 aastat tagasi alustas Meeli Kuntor Assamalla raamatukogu ajaloo uurimist, mis läks tasapisi üle terve Assamalla möödaniku uurimiseks. 1983. aastal pälvis album "Assamalla minevik ja tänapäev" rajoonisisesel konkursil esikoha. Hästi läks ka "Assamalla raamatukogu kroonika" kahel esimesel osal, mis said vabariiklikul ülevaatusel kolmanda koha.

Meeli Kuntoril on praegu pooleli suur töö - Assamallast jutustava raamatu koostamine. Üks raamat, "Assamalla läbi aegade", on küll juba ilmunud, aga uut materjali on lisandunud nii palju, et jagub ka järje jaoks. Nüüd, pensionärina, saab ta ainult sellele keskenduda. Omalt poolt soovime talle selleks palju edu, jaksu ja tervist!

Meeli Kuntor oli ka Assamalla külakivi rajamise grupi eestvedaja. Külakivi juures koos vallavalitsuse esindajate ja kolleegidega teistest raamatukogudest