Näidendis kajastasime meie nelja ajaloolist etappi läbi huumoriprisma, vürtsitatuna lõbusate koolielus juhtunud tõsieluliste seikadega:

1. haridusperiood Kõlgumäe Köstrikoolis aastatel 1863 kuni 1920

2. haridusperiood Variku Koolis aastatel 1882 kuni 1960

3. haridusperiood Nõva Koolis aastatel 1920 kuni uue koolihoone valmimiseni 2002. aastal

4. haridusperiood Nõva Koolis aastatel 2002 kuni tänase hetkeni

Näidendi stsenaariumi autoriks on meie endine koolijuht, eesti keele ja kirjanduse õpetaja Aino Aarniste. Osatäitjatena astusid üles meie tänased ja endised õpilased ning õpetajad. Näidendi kunstiline kujundus oli õpetaja Margarita Erit´ilt, kes aitas näitlejatele luua ja leida ajastule vastavad kostüümid ning rekvisiidid. Laulud õpetas ja muusikalise seade autoriks oli Ilona Kõiv. Tantsude ja püramiidide õpetamises osalesid Õnne Rüütel ja Virve Tauts. Samuti oli kaasatud kohalik segarahvatantsurühm „Nõva Hongad". Meie eesmärgiks oli koostada kõikide perioodide kohta ajaloolised uurimustööd ja põimisime lühikokkuvõtted näidendisse. Mälestuseks kõikidele osavõtjatele jäi juubelihõnguline kavavoldik.

Kaasasime juubeliürituse korraldamisse palju kogukonna liikmeid ja saime toetust projekti elluviimiseks Eesti Kultuurkapitalilt ja kohalikult omavalitsuselt, mis andis võimaluse meile kosutavaks ühislõunaks ja pidulikuks ürituse lõpetamiseks.

Lisaväärtust andis üritusele endiste koolitöötajate ja vilistlaste kokkusaamine, ühiste mälestuste meenutamine ja seega ka kogu meie hariduselu väärtustamine. Õhtu lõpetasime seltskondliku koosviibimisega, mida elavdasid pillimehed, vanaaja koolimängud ja laulud.

Tulenevalt meie kooli väikesest inimressursist oli näidendi lavastamine kõikidest variantidest ainuvõimalik ja parim. Nautisime kogu kooliperega loomeprotsessi, selle tulemit ja tõsiselt nostalgine oli meil õpetajatel minna tagasi pioneeriaega. Isegi paljude patriootlike laulude sõnad olid veel meeles ja mitte ainult näitlejatel, vaid ka publikul.

Ühe vilistlase sõnad saadud emotsiooni edasiandmiseks olid järgnevad: „Olen käinud paljudel kooli kokkutulekutel ja näinud erinevaid lavastusi, kuid tänane oli väga hea, kui mitte kõige parem!".

Kogu päev olid avatud muuseumitoad, osavust sai proovida õuemängudes ja lühiorienteerumises Arne Kivistiku juhendamisel. Ühiselt sai sammutud rongkäigus Nõva Kiriku juurest koolimajani.

Muusikaelamust pakkus proua Viive Ernesaks klaverikontserdiga ja oma elulistest edulugudest pajatasid vilistlased Andi Kivinukk ja Pille Alaver.

Nõva Kooli direktori Virve Tautsi pöördumine kõikide külaliste poole:

„Austatud Nõva Kooli vilistlased, endised ja praegused õpetajad, õpilased ning külalised. Ma arvan, et tänaseks kokkusaamiseks on kõik väga õige, aeg, koht ja osalejad. Teie kohalolek näitab hoolivust ja armastust oma kooli vastu ja peate oluliseks seda, mida siit Nõvalt eluks kaasa on antud.

Nõvalt on saadud kooliharidust 150 aastat. Kogu poolteist sajandit ajalugu avaneb meie ees hetke pärast.

Ühel momendil oleme kõik võrdsed oma auväärt kooli ees, esimest korda oli see siis, kui sulgesime kooliukse enda järel. Kooliaeg sai minevikuks, ees ootas erinevate võimalustega tulevik. Teisel korral oleme taas võrdsed, kui tuleme oma kooli tagasi, et olla jälle koolipoisid ja -tüdrukud nagu aastaid tagasi, oma mälestustega, oma lugudega. Ka pole koolihoonet iialgi jätnud selle kooli vaim, ta on siin ja te tunnete ta kohalolekut. Ja kuidas teisiti see olekski võimalik.

Praeguseks hetkeks on teist saanud paljudest endised nõvakad. Tahaks väga, et tänane taaskohtumine oma kodukooli, koduvalla ja kodumaakonnaga paneb meid kõiki mõtisklema oma juurte üle ja võimalikkusest osaleda arenguprotsessis. Kasulik olla saab hea sõnaga, positiivse kommentaari, julgustava idee, konstruktiivse koostööga erinevatel juhtimistasanditel. Meie jaoks on tähtis ka see kui oma praeguses kodukohas olete kursis siinsete tegemistega ja vahel ütlete „aga meil Nõval" käivad asjad kenasti just ühes või teises valdkonnas. Või kui viga näed laita, siis tule ja aita. Meie siin, kes me töötame ja elame Nõval, hoolime oma koduvallast ja püüame teha kõike südamega. Ja süda teatavasti peaks ikka kiirgama väljapoole headust, tolerantsi ja armastust.

Soovin kõigile tagurpidikäiku kooliaega, meeleolukat aastapäevapidu ja sõnajalaõielist jaanipäeva!"

Täname kõiki, kellel oli võimalus üritusel osaleda.

Täname kõiki inimesi, kellel oli tahet üritusel korraldusmeeskonnana vastutada, meie aktust oma esinemisega ilmestada ja näitemängus toredaid rolle kehastada.

Täname kõiki inimesi, kes leidsid võimaluse meie üritust sponsoreerida:

Märten Vaikmaa, Andi Kivinukk, Peeter Kallas, Kaire Ööbik, Paul Ööbik, Pille Heinleht, Endel Heinleht, Ülle Heinleht, Ivi Madison (Lell), Aino Niinemets, Tõnu Ermas, Laine Viil (Vainula), Tõnis Peterson, Ivo Koplimets, Lehte Krisak, Anne Sepp (Raim)

Toetussummad kasutame koolihalli parkettpõranda hooldamiseks, loodame tööd teostada juba sügisesel koolivaheajal.

Soovime oma sõpradele kaunist ja tegusat sügist toredate värsiridadega ühelt autorilt:

Ühel udusel sügishommikul miski mind tuules hüüdis. Keegi õrnalt mind huultele suudles, käest kinni haarata püüdis. Ta tõstis mu maapinnalt, hellalt udus kandis. Lummava lauluga mulle oma armastuse andis. Siia ma jään, ma jõudsin koju. Siia ma jään. Tihe udu endasse mind mässis.