Valimiskampaania on jõudnud lõppfaasi

Kilbi sõnul on hetkeseis juba valimisteaegne, kuna erakonnad ajastasid omade brošüüride laiali saatmise ajale vahetult enne esimest eelvalimise päeva.

"Selles mõttes on kampaania jõudnud lõppfaasi, kus erakondade tasandil arutatakse väga vähe ning valijaid püütakse võita brošüüride või sümbolite keeles," rääkis Kilp, lisades, et valjaid püütakse võita kas sümboolse vastandumise või avalike tseremooniate abiga.

Kilp tõdes, et varasemate valimistega võrreldes on meediakajastuses olnud oluliselt rohkem näha konkreetseid arutelusid nii üksikküsimuste, enamate kandideerivate kandidaatide osalust ning suuremat valimisliitude osalust.

"Neil põhjustel ma arvan, et seekordne kodanikkond tunneb endal oluliselt rohkem valikuid, kui mõned juhtivatest erakondadest seda sooviks," rääkis Kilp.

Ehkki nii IRL, Reformierakond kui ka puhuti vabariigi president on Kilbi sõnul otsinud vastasseisu Keskerakonna ja ülejäänud parempoolsete või Keskerakonna ja ülejäänud riigikogu erakondade vahel, on seda kasutatud küllaltki vähe ja pinnapealselt.

"Seekordne emotsionaalne vastandumine Edgar Savisaarega jäi võib-olla ajaliselt ennatlikuks ning ka pinnapealseks," leidis Kilp.

"Lasnamäe kirikuga seotud rahastamisskandaali õnnestus üldsuse teadvuses emotsionaalsena ülal hoida kuid, pahameel Ülemiste vanakese üle ei pruugi kesta üle 24 tunni," sõnas Kilp ja lisas, et vaja olnuks midagi toekamat.

Ajalise ennatlikkuse all pidas Kilp silmas seda, et mõni päev enne eelvalimiste algust on taktikaliselt parem nädalast enne eelvalimisi, nagu seekord seda tehti.

Kellel on hambad tervemaks ja kellel katkisemaks muutunud?

Tallinna võimuvõitluse kaalukeel ja otsustav koht seisneb Kilbi sõnul nii selles, kuidas kodanikkond tunnetab senise valitsuse tehtut ja tegemata jäetut, kui ka selles, kuivõrd palju on tekkinud usku kellessegi, kes tuleb ja teeb paremini kui kõik senised.

"Tartus Reformierakonna ja Tallinnas Keskerakonna kasuks räägib pragmatism - kui oled aastaid kogenud üht hambaarsti, ja hambad enamvähem terved, siis ei pruugi pragmaatilised inimesed soovida olla mõnele uuele arstile esimesteks patsientideks," võrdles Kilp.

Samas tõdes Kilp, et kodanikud on oma elukogemuselt ja valikueelistustelt paljuski erinevatel seisukohtadel ning osa meist teeb oma viimse valiku alles valimiskasti juures.

"Kõige olulisem küsimus aga on, kui paljudel vastavate linnavalitsuste ajal hambad tervemaks või katkisemaks on läinud ning kui paljud kaaluvad viimse hetkeni mitme erakonna või kandidaadi vahel," sõnas Kilp.