Jaoskonnakomisjon kontrollib, kas kastis olnud ümbrike arv võrdub allkirjade arvuga väljaspool elukohta hääletanud valijate nimekirjas. Erisuste kohta koostatakse akt, mis edastatakse koos ümbrikega maakonna valimiskomisjonile.

Samuti kontrollitakse, kas ümbrikele, mis ei ole valimiste infosüsteemist prinditud, on märgitud valija rahvastikuregistri järgne elukoha aadress seisuga 30 päeva enne valimispäeva ja parandab vajadusel valija andmed. Kontrollitud ümbriku paremasse ülanurka märgitakse valija elukohajärgse valimisjaoskonna number.

Jaoskonnakomisjonis pakitakse eraldi maakondade ning Tallinna ja Tartu linna valijate hääletamissedelitega ümbrikud ja kirjutatakse pakkidele, millise maakonna või linna ümbrikud need on ja kui palju neid on (pakke ei ole vaja pitseerida).

Jaoskonnakomisjonist edastatakse ümbrikes sedelid koos väljaspool elukohajärgset valimisjaoskonda hääletanud valijate nimekirjadega koheselt oma asukohajärgse maakonna, Tallinna või Tartu linna valimiskomisjonile.

Maakonna valimiskomisjon kontrollib ümbrike sorteerimise õigsust ning pakib kõik jaoskonnakomisjonidelt saadud ümbrikud maakonniti, eraldi Tallinna ja Tartu linna osas. Ühtlasi koostatakse edastatavate ümbrike arvestuslehe, arvestades ka oma maakonna siseselt vahetatavaid ümbrikke.

Maakonna valimiskomisjon kirjutab pakile, millise maakonna või linna ümbrikud need on ja kui palju neid on, allkirjastab kirjed ning toob pakid koos jaoskonnakomisjonidelt saadud väljaspool elukohajärgset valimisjaoskonda hääletanud valijate nimekirjadega Vabariigi Valimiskomisjonile 18. oktoobril kella 11.00-ks.

Seejärel saab maakonna valimiskomisjon Vabariigi Valimiskomisjonilt oma maakonna valijate hääletamissedelitega ümbrikud ja elektrooniliselt hääletanud valijate nimekirja väljavõtted iga jaoskonna kohta. Lõpuks sorteeritakse maakonna valimiskomisjonis teistelt maakonnakomisjonidelt saadud ja oma maakonna valijate hääletamissedelitega ümbrikud jaoskonnakomisjonide kaupa ning edastab need ja elektrooniliselt hääletanud valijate nimekirja väljavõtted jaoskonnakomisjonidele hiljemalt 19. oktoobril.

Allikas: VVK hääletamise korraldamise ja valimistulemuste kindlakstegemise juhend