Tulemuseks on, et küsitluse vastuste põhjal ei ole võimalik teha üldistusi Vigala inimeste vajaduste osas. St meil pole võimalik prognoosida, kui suurt hulka elanikke näiteks probleem puudutab.

Otsustajad saavad vastustes toodud mõtteid kasutada, kuid peavad lootma endiselt peamiselt iseenda tarkusele.

Neil, kes küsitlusele ei vastanud, pole õigust ka ette heita, kui edasine elu nende soovide järgi ei kulge.

Tõmbab või ei tõmba?

Ankeedi teises pooles sai välja öelda oma arvamuse valdade ühinemise ning tõmbekeskuste osas. Ka siin ei saa väikse vastajate arvu põhjal põhjapanevaid järeldusi teha, kuid selle osa tulemuse ühtimine laiema rahva arvamusega on tunduvalt tõenäolisem.

Märjamaa või Pärnu-Jaagupi?

56 vastusest selgus, et kui võrrelda Pärnu-Jaagupit ja Märjamaad, siis Märjamaal saavad inimesed osa palju mitmekesisematest teenustest ja käivad seal palju sagedamini. St Märjamaa on tõmbekeskusena kindel võitja: Märjamaa teenustest märgiti ära toidupoed, esmatarbekaubad 28 (korda); arst, hambaarst 18; ujumine; teater, kino, kultuur; juuksur 7; apteek 7; pangaautomaat 5; kütus 4; postkontor 3; vaba aja veetmine (hobid, pereklubi) 3; autoremont 3; ehitusmaterjalid 2; lisaks veel lillepood; töökoht Märjamaal, jäätmejaam; kindlustus; bussijaam (ümberistumine).

Pärnu või Rapla?

Pärnu ja Rapla võrdluses on kindel võitja Pärnu. Pärnu teenustest märgiti ära arst, tervishoid 25 (korda); kauplused 24; kultuur, meelelahutus 24; erinevad teenused (fotograaf, pank, juuksur, ametiasutused) 22; apteek 3; turg 2; haridus 2; hobid 2.

Rahvaküsitlus jäi kasutamata võimaluseks

Kuidas edasi?

Kuna Vigala inimeste jaoks on esmatasandi tõmbekeskus Märjamaa ja teise tasandi oma Pärnu, mis aga asuvad vastassuunas eri maakondades, võib see fakt iseenesest olla põhjus, miks üle poole vastanutest arvas, et Vigala peab jätkama iseseisvana. Kolmandik vastajatest arvas, et ühineda võiks Märjamaaga ja vaid kümnendik pidas mõistlikuks Halingaga ühinemist.

Lõpetuseks

Tahan tänada kõiki, kes küsimustele vastamisel panustasid oma aega. Teie vastustest saavad uus volikogu ja valitsus mõtteid. Ülejäänud vallakodanikele soovin aga südamele panna seda, et maailma muutmine algab meist endist.

Kui igaüks meist annab oma (ka esmapilgul märkamatu) panuse, siis mõjutab see meie kõigi tulevikku palju rohkem, kui oleme harjunud arvama.

Pärnu

Märjamaa