Toetuseid on kokku arvestatud 511 tuhat eurot. Peamise osa moodustavad riigieelarve eraldised (õpetajate palgad, sotsiaaltoetused jms). Lisaks veel sihtotstarbeline teede eraldis ning tasandusfond, mis eraldatakse omavalitsustele katmaks erisusi maksude laekumisel. Kuna riigieelarve ei ole veel kinnitatud, ei oska meiegi päris täpseid summasid planeerida. Kõigi eelduste kohaselt tõstetakse õpetajate palku ja võimalik, et ka teede raha on suurem, kuid täpne teadmine tuleb meile veebruaris.

Tulu kaupade ja teenuste müügist on planeeritud 61 tuhat eurot. Siia hulka kuuluvad riigilõivud (2 tuhat eurot) ja 59 tuhat eurot haridusasutuste tegevusest (lasteaia toidurahad, teiste omavalitsuste laste koolitamine jms).

Kulutusi on planeeritud tuludega samas mahus. Üldplaanis jaguneb kulude pool kolmeks: põhitegevuse kulud, investeerimistegevus ja finantseerimistegevus.

Kõige mahukam on põhitegevuse kulud, mis koosneb antavatest toetustest (ca 71 tuhat eurot) ja muudest tegevuskuludest (ca 1,03 miljonit eurot). Toetuste puhul on tegu erinevatest sotsiaaltoetustega ja erinevate muude toetustega. Tegevuskulude alla käib sisuliselt kõigi asutuste igapäevane majandamine (palgad, hoonete majandamine ja muud kulud). Teadmata järgmise aasta õpetajate palku on personalikuludeks planeeritud 604 tuhat, mida on eelmise aastaga võrreldes 6,3% rohkem. Peamine eesmärk on kasvatada lasteaiaõpetajate töötasusid (vähemalt 15%), sest riik on seadnud eesmärgiks õpetajate palkade jõulise tõusu. Viimane omakorda seab surve alla valla eelarvest palka saavate lasteaiaõpetajate töötasu, sest vahed kasvavad juba kohati paarisaja euroni kuus. Meie koolides on suurepärane personal ning kõik nad väärivad õiglast tasu, mistõttu peame selles osas suuri samme astuma.

Majandamiskulude osas oleme astumas jõulisi samme kokkuhoiu suunas, sh eeskätt küttekuludelt, ning seetõttu ei ole majandamiskulud võrreldes 2012. aastaga oluliselt kasvanud.

Investeeringuid on aasta alguse kohta planeeritud piisaval hulgal (ca 85 tuhat eurot). Viimasele lisaks on veel toetus OÜ-le Are Vesi summas 21 tuhat eurot, mis läheb Põllu ja Oja tänava ühisvee- ja kanalisatsioonisüsteemide renoveerimise omaosaluse katteks (kuna projekti raames on plaan korda teha tänavad ja Oja tänavale ehitada valgustus). Valla enda investeeringutest peamised on teede renoveerimine ca 43 tuhande euro eest. Kui arvestada, et korralik ühe kilomeetri kruusatee remont (kraavide puhastamine, truupide remont ja kruusakatte ehitus) maksab ca 30 tuhat, siis sellest väga palju ei jagu. Ehk saab riigieelarvest väikest lisa ning mõne kesisema koha jälle korda tehtud. Samuti on kavas jätkata Suigu Lasteaia-Algkooli remontimist, rajada Huvikeskuse juurde suurem parkla ning projekteerida Vallakeskuse väline renoveerimine ja Are kooli välisterritoorium, et asuda sealseid spordirajatisi uuendama.

Investeerimistegevuse alla käib ka hajaasustuse programmi toetus, kuhu on kavandatud 10 tuhat eurot. Seda selleks, et elanikel oleks ka järgmisel aastal võimalus oma kaevude ja teede korrastamiseks toetust taotleda.

Nagu alati sai seegi eelarve küllaltki pingeline (tahtmisi ja plaane rohkem kui teha jõuame), kuid loodame, et elanike arv jätkab kasvutrendi, mis omakorda toob juurde maksutulu ning rohkem lapsi meie koolidesse. Eelarve saab järgmise aasta jooksul ka kindlasti paar täiendust, kuid seda näeb juba tegelikku laekumist silmas pidades. Nüüd jääb üle vaid loota, et eelarve leiab volikogu toetuse ning kohe jaanuarist saame asuda plaane ellu viima.