22. novembri õhtul, mis oli sügiseselt hall ja udune, oodati väikesesse Suigu küla lasteaed-algkooli külalisi lähedalt ja kaugelt, sest veerandsada aastat oli möödunud ajast, mil esmakordselt nende seinte vahel kõlas koolikell. Aegamööda täitus saal ja esinejate lavalemineku ärevus kasvas ...

Järgnevaga mindi pildis ja lavastuses tagasi ajalukku. Suured fotod seinal ja lugu sõnas jõudis meieni õpetaja Aive Annuste abiga. Alguslugu jäi eelmise sajandi kaheksakümnendate keskpaika, mil Suigu kolhoosis otsustati ellu viia kohalike inimeste ammune unistus ja ehitada siia oma koolimaja. Publikul avanes vana must-valge ehitusaegse foto taustal, võimalus osa saada laste poolt esitatud maja valmimise loost. Õpilastest näitlejate poolt olid laval kujutatud kõik meie kool-lasteaia juhid: Pille Nurk, Leida Hendrikson, Sirje Mölder ning Anneli Uibu. Hea huumori ja särava silmaga märgati sarnasusi. Kui 1988nda aasta septembris maja avati ja selle juhtimine väga noorele Pillele usaldati, siis tema suurteks abilisteks olid kolhoosi esimees Leho Pahk, partorg Jaan Tohver ning Are 8-klassilise kooli direktor Elve Tamvere. Tänulille ja sooja kallistuse said nad kõik tänaselt direktorilt Anneli Uibult.

Esimese õpetajana oli tahvli ees Terje Pahk ja lasteaias kasvatajad Urve Arenberg, Laine Kubu ning neid abistamas Virve Lusik. Aastatega alustasid uued lapsed kooliteed ja ka lasteaed suurenes. Muutus isegi riigikord. Veel noor õpetaja olles, mäletan, et maja töötajad olid üheksakümnendate aastate algul öösel koolimajas tankivalves. Kes võttis kaasa suguvõsa, kes kudumisvardad, õnneks jäi rahu püsima. Oma koolimaja omal maal innustas meid, samuti ka tänaseid koolilapsi, kes sünnipäeval lipuvärvides riietuses esitasid tantsu „Me armastame Eestit".

Nii nagu kasvab puu, väiksest tõrust saab ükskord suur ning seemne sattudes sobivasse mulda, saab areneda ka hoopis kaugemal uus algus, nii on ka majas tööl olnud inimestega. Peale Pillet asus maja juhtima Leida. See oli ka periood, kus Suigu koolis töötas siin ainuke meessoost klassiõpetaja Andres Lillemägi. Andrese poolt jõudis peole seekord vaid tervitus ning ekstra-tervitus oma klassile. Teda peetakse legendaarseks õpetajaks ning et praegu kooliskäivate laste ja õpetajate jaoks välja selgitada, mis muutis ühe õpetaja just selliseks, tegime publiku hulgas küsitluse. Arvati, et ta oli mees, kes tahtis väga õpetaja olla, samastus oma lastega, lapsed hellitasid teda hommikul kommidega ning see oli soe vastastikune hoolimine. Vaatamata sellele, et Andres oli sel õhtul Rakveres, jõudsid uurimistulemused ka temani ning lisasid päikest sügisaega.

Lisaks Andresele on legendaarseid maja töötajaid veel. Aastapäeval tänati ja kallistati lasteaias oma elutöö teinud, sooja ja südamlikku Virve Lusikut, kes on pälvinud ka Are Valla aukodaniku nimetuse ning kes tõttab meile vajadusel appi kuni tänase päevani. Samuti tunnustati Ly Merentsit, kes töötab meil maja algusaastatest kuni tänaseni.

Kolmas juhataja Sirje tuli Suiku tööle 1997ndal aastal, tuues majja ka uued klassiõpetajad Aive Annuste ja Ulvi Taltsi. Sirje saabus seljatäie uute ideedega, pidevalt toimus maja vuntsimine: värviti, pahteldati, lihviti ja projekteeriti, vahetati majatäis kardinaid, osteti hulgaliselt toalilli ja Sirje ise oli eeskujuks oma ilumeele ja käsitööoskusega. Tema juhtimisel sai vahepeal 1-rühmalisena olnud lasteaiast 3-rühmaline ning need said omale nimed: Musilased, Päikesekillud ja Leheke. Lapsi lisandus hulgaliselt, sest siin hakkasid käima kogu valla piires elavad eelkooliealised lapsed ning muidugi tuli juurde ka tublisid töötajaid. Lehekese rühma tüdrukud, õpetaja Aelika Kurgmanni juhendamisel, nautisid Lotte „Olemise laulukese" saatel tantsuga lapseks olemist.

Esimesed vilistlased lasteaiast ja koolist on saanud täiskasvanuteks, on õpitud, loodud pered, töötatakse nii Eestis kui kaugemalgi. Me teame, et Suigu lasteaed-algkooli kasvandikest on end koolitanud õpetajateks-õppejõudeks töökohaga lasteaiast kuni ülikoolini: Kätlin Pahk, Annika Reilend, Monica Merents, Margit Roomet, Priit Lätt. Tegusad ollakse ka muudes valdkondades. Vilistlaste-poolse tervituse esitasid omaloodud lauluga „Kodu" õde-venda Kaisa ja Ott Rõngas.

Uus etapp sai alguse direktor Anneli tulekuga 2006. aasta sügisel. Anneliks kehastunud II klassi Katariina laulis, et mõni inimene ise ongi nagu muinasjutt, on loodud laste lohutuseks, sõbraks halvas kui ka heas, kõnnib lapsesilmad peas. Just selline me direktor ongi, samas õrn ja habras ning ka täpselt nii jõuline kui olukord tingib. Hea organisaator, projektide kirjutaja. Meil on lastel mõnus mänguväljak, renoveeritud söökla. Anneli tähelepanu ja tunnustust jagub nii väikestele kui suurtele. Sünnipäevahõngulisel Suigu lasteaed-algkoolil on suur rõõm, et siin ja praegu juhib meid Pärnumaa Aasta Haridusjuht 2013 tiitli kandja. Kui kaunilt see kõlab - kõlas ka käsikellade ansambel õpetaja Ulvi Taltsi juhendamisel.

Enne kui kõlas sünnipäevalaul, täitus põrand rahvariietes esinejatega - üllatuskollektiiv „Suigu Vabajalg", kelle moodustasid tiheda sõela läbinud tänastest töötajatest rahvatantsijad, lõid lahti seelikud ja „Kadrilli" esmaesitluse.

Õnnitlejaid, lilli, kingitusi ja sooje sõnu oli palju. Lapsi innustati õppima, töötajaid heas vaimus jätkama ning peeti oluliseks, et püsima jääksid väikesed koolid, lasteaiad. Kõik see muutis halli sügisõhtu päikseliselt säravaks päris paljude inimeste jaoks selles saalis.

Maja säras sünnipäeval tõepoolest nii seest kui väljast. Heli ja valgusega aitasid meid Andrus ja Aaron Tugedam, suur aitäh teile!

Õhtu lõpetati vilistlasest hüpersuperkokk Triin Aaspalu torte nautides, fotosid uudistades ja möödunut meenutades.

Lapsed laulsid: „Õie sulle kingin nüüd ja soovin kõigest väest, et unistused täide läeks!" AITÄH, et tulite! Kõigile unistusi, mis täituksid ning KOHTUME TAAS!