Sinna armsasse pääsupessa kogunes kenake hulk kooli endiseid ja praeguseid õpilasi ja õpetajaid ning ka lihtsalt õnnitlejaid, sõpru ja külalisi. Laudadel oli virn fotoalbumeid ja ka karikaid, mida külakooli õpilased on oma teadmiste ja oskustega aastate jooksul kodukooli au eest seistes välja teeninud. Kuimetsa kooli direktori Anu Randi sõnul ei tähista sünnipäevanumber 145 mitte niivõrd koolimaja kui ehitise valmimisaega, vaid et õigem oleks öelda - 145 aastat on

Kuimetsas saadud haridust. Kuigi esimesed teadaolevad andmed Kuimetsa kooli olemasolust pärinevad juba 1787. aastast, pole siiski peale selle põgusa fakti teada midagi sellest, kes tol ajal selle kooli asutas ja kus see täpselt asus. Seetõttu arvestatakse hariduse andmist alates Oblo vallakooli rajamisest, mis avati Oblo külas Siimo talu rehetares. Ligi viisteist aastat hiljem avati Kuimetsas Iida talus Kuimetsa vallakool, mida rahvasuus hüüti ka Iida kooliks.

Paarkümmend aastat hiljem avas kolmanda koolina uksed Kuimetsa üheklassiline õigeusu kihelkonnakool, mille kohta samuti täpsemad andmed puuduvad.

Umbes kolmkümmend aastat hiljem kolis Oblo kool üle endisesse Kuimesta mõisa häärberisse. Järgmisest aastast töötas kool 6-klassilisena. Pärast hoone hävimist sõjatules paigutati osa klasse rahvamajja ja osa vallamajja, mis pärast sõda kõik rahvamajja kokku toodi. Üle kümne aasta oli kool 7-klassiline, seejärel valmis uus Kuimetsa algkooli hoone, kus asuti kümmekond aastat. Seejärel õpilaste vähesuse tõttu kool suleti ja taasavati 1990. aastal.

Praegu seisab kool taas silmitsi olukorraga, kus õpilaste vähesus annab kooliperele põhjust tuleviku üle muretseda. 

Kuimetsa koolilapsed jooksid koos oma õpetajat ja kooli direktorit Anu Randi kallistama, õnnitlema, tänama

Sünnipäevapeol aga muretsemisele ruumi ei jäetud. Hoopis lauldi, tantsiti ja õnnitleti. Õnnitlejate seas olid ka Kaiu põhikooli juht Hannes Vald, endine kauaaegne vallavanem Ülle Kiviste ja värske vallavanem Erika Reinumägi.

Oli liigutav näha Kuimetsa kooli väikest õpilasperet oma koolijuhi Anu Randi juurde jooksmas ja teda ühiselt kallistamas ja tänamas.Koolijuhile tõi liigutuspisara silma ka tema endise õpilase, praeguse Kuimetsa kooli õpetaja Kersti Sepa esitatud laul, mis rääkis oma õpetajast. Kui Kersti Sepp väikese tüdrukutirtsuna Kuimetsa kooli esimesse klassi tuli, oli just Anu Rand see, kes teda seal vastu võttis ja keda ta saab nimetada oma esimeseks õpetajaks.