Professionaalidele on ratsutamine nii hobi kui ka töö eest. Võib öelda, et see on elustiil, kuna isegi puhkuseplaanide koostamisega tuleb alustada aasta varem. Raidele on see teadlik valik: "Sa kas pühendud spordile ja unustad kõik muu või siis jätkad lihtsalt harrastajana. Mina ei saa vähemaga leppida ning pelgalt hobina ma ilmselt selle alaga enam ei tegeleks."

Neile, kel on silmis kõrgemad sihid, sõidavad päevas suisa mitme hobusega. Kuigi Raide sõnul on võimalik ka ühe ratsuga väga kaugele jõuda, on see märksa aeganõudvam. Samas ei näe noor juhendaja põhjust Eestist lahkumiseks, kuna Kesk-Euroopa divisjonis on osalejate arvu ja kõrgema taseme tõttu raske silma paista. Ning mis seal salata, kodumaal treenimine on ka rahakotile sõbralikum.

Kuigi Eesti tipud, nagu näiteks Tiit Kivisild või Margit Mägi, viibivad talvel sageli kas Belgias või Hollandis, tuleneb see üksnes meie kliima eripärast. "Eestis on väga head tööd tehtud ning siit saab ka Euroopa tasemel hobust. Tuleb lihtsalt vaeva näha," kinnitab Raide, kelle sõnul peituvad paremad tulemused juba omandatud oskuste lihvimises.

Loe pikemalt Harju Elust.