Turniiril levis ka tänavu jaanuarist ilmuv ajaleht „Eesti Maleelu". Seda annab välja Eesti Male Toetusühing (lüh. EMTÜ) koos Tallinna maleklubiga „Faalanks". Lehte tutvustas ja mängis turniiril ka ise „Eesti Maleelu" peatoimetaja - Tõnu Kalvet (4 p, jagas 31.-44. kohta). Lehe tegevtoimetaja, ühtlasi EMTÜ juht, meistrikandidaat Margus Sööt saavutas aga neljanda koha (6,5 p).

Mänguhoos Aleksandr Volodin (II koht). Foto: Kersti Rüütli

Mänguhoos Jüri Krupenski (III koht). Foto: Kersti Rüütli

„Võnnu Nipernaadil" käiakse mängima kogu Eestist. Tallinnast, Tartust, Pärnust, Narvast, kuid tullakse ka piiri tagant Pihkvast. Turniir ise saab aga teoks tänu aktiivsetele kohalikele elanikele, kes soovivad oma lastele maleelamust ning mänguvõimalust. Malemäng on Võnnus au sees juba neli viimast aastat. Nii koolis kui lasteaias on malering. Kultuurimajas käib koos maleklubi. Tänavusel „Nipernaadil" osales ligi kümme kohalikku maletajat, kes on aasta otsa tublisti harjutanud, et katsuda jõudu Eesti maletippudega. Tänavusel turniiril oli kohal kaks suurmeistrit ja rohkesti maletajaid Eesti paremikust. Võnnu parim on täna Ergo Kaldjärv Võnnu Spordiklubist, kes on mees ka korraldustöö taga. Kodust malevaimustust näitab ilmekalt ka Ergo poja Kareli edu - ta oli parim väike võnnukas. 

Parim Võnnu noor Karel Kaldjärv.  Ergo Kaldjärv, kes oli parim kohalik mängija. Foto: Kersti Rüütli

Võnnu Nipernaadi 2014 võitja Igor Švõrjov ja parim naismängija Tatjana Fomina. Foto: Kersti Rüütli

Neli aastat järjepidevat tegutsemist on veennud ka kohalikku omavalitsust ning ettevõtjaid, et tegemist on erilise sündmusega nii Võnnu valla kui kogu piirkonna jaoks. Turniiri toetajate hulgas on peaaegu kõik Võnnu suuremad ettevõtjad, eriti täname aga Avi Puutöökoda nii meenete kui vastupidavate laudade-toolide eest. Võime uhke olla sel aastal Võnnu kogukonna aktiivsuse üle. Võnnu naised Naiskodukaitse Lõuna-Tartumaa jaoskonnast küpsetasid maletajatele magustoiduks ligi 300 muffinit.

Maletajate hinnang turniiri korraldajatele oli kõrge. Kiideti meie korraldustööd, häid tingimusi ning kaasaelajaid. Tõesti oli tore, et sel aastal oli mitmeid pealtvaatajaid ja oma lähedaste toetajaid. Kõik muffinid söödi ära. Hernesuppi kiideti taevani ning leib sai otsa. Täname ka Võnnu noorteaktiivi, kes aitas kõik serveerida, koristada ning tassid pesi. Hea on olla uhke nii toredate tüdrukute üle.

Ja lõpetuseks, nagu ütles üks meie suurtoetaja, T. Virro: „See sündmus on oluline. Siin saavad lapsed koos suurmeistritega mängida. Sellistest elamustest aga sünnib terve elu kestev malepisik!"

Naiste parim, Tatjana Fomina, lausus intervjuus kohalikule ajalehele: „Vaatasin seda väikest poissi, tal silmad särasid ning ta oli nii õhinas! Ja ma mõtlesin: kui see üks poisski saab siit malenakkuse ja kõik need lapsed mängivad malet, malet siin õpetatakse ning harrastatakse, siis on see kordaläinud ettevõtmine. Sest need lapsed, kes mängivad malet, no need on teistmoodi, erilised!"

II ja III koha saanud Volodin ja Krupenski, noored eestivene poisid, hindasid muhedalt „Võnnu Nipernaadi" taseme korralikuks. Ootame kõiki malehuvilisi järgmisele „Nipernaadile" 2015. aasta veebruaris. Kajastused maleturniirist aadressil www.vonnukultuur.ee.


Marju Marga, Võnnu Kultuurimaja direktor
Tõnu Kalvet, „Eesti Maleelu" peatoimetaja