Neist ajaloolistest sündmustest on möödunud 94 ja 96 aastat, nende tähtsus ajas ei vähene, vaid kasvab.

Tartu rahu sõlmimine on olnud senini pinnuks silmas nii mõnelgi ringkonnal; kas taliolümpiamängude kattevarjus alla kirjutatud piirilepped Venemaaga toovad Tartu rahule ka lõpliku rahu, st on Eestile kasulikud, seda näitab aeg. Elu on näidanud, et väikesed riigid peavad alati oma suveräänsuse eest seisma, asugu suured riigid temast idas või läänes.

Eesti Vabariik ei ole iseenesestmõistetav. Aeg-ajalt tasub meil kõigil meelde tuletada, et Eesti ajaloos on olnud aegu, mil polnud soodsaid olusid isegi iseseisvast oma riigist unistamiseks. Täna on meil oma riik olemas ja me võime tema üle täiel rinnal uhkust tunda.

Iga meie argipäev ka meie oma Eesti päev. Siiri Sisask küsib oma hingekriipivas laulus, mis maa see on? Vastuse otsimine saab alguse iseendast.

On meie endi teha, iga päev, kas me hoolime, kas oskame kasvatada headust ja meelekindlust endis ja oma lastes, kas oskame seda hinnata igas kaasinimeses. Hoidmises on vägi ja see saab alguse lugupidamisest enda vastu, oma kodu, oma küla, oma rahva vastu.

Et me siin vabas Eestis, seega ka Vinni vallas täna toimetada saame, selleks palju tänu teile kõigile, hea vallarahvas.

On ju olnud teie elutöö see, mille najal me tänases päevas elame, töötame ja eluga edasi liigume. Loodame tulevikus ikka paremat riigimajandamist meie riigis, et eesti rahval oleks Eestis tööd ja suudaks oma pered ära elatada.

Veebruar annab aga peagi ruumi märtsile, mis algab vallale sportlikult: kolmkümmend Vinni valla sportlast asub kaitsma valla spordiau Jõhvis peetavatel Eestimaa valdade talimängudel. Vald esindatud neil spordimängudel pärast pikka vahepausi. Kõigile valla spordiau eest väljasolijatele palju tänu ja hoiame omadele pöialt!

Vastlapäev, 4. märts tähendab Vinni vallas ennekõike Eduard Vilde sünniaastapäeva ehk päeva, mil kirjandusauhinna zürii annab teada, kellele antakse 50. korda üle E. Vilde nimeline Vinni valla kirjandusauhind. Valikut teha on olnud keeruline, sest häid raamatuid ilmus möödunud aastal palju. Lõpuks jäi zürii sõelale neist neli: Elo-Maria Rootsi „Vaimude jaam", Andrus Kiviräha „Maailma otsas", Katri Raiki „Minu Narva" ja Katrina Kalda „Jumalate aritmeetika".

Zürii koguneb oma tähtsat otsust langetama Vinni-Pajusti Gümnaasiumisse, kus kogu koolipere ees tehakse teatavaks järjekordne laureaat. Selle sümboolse sammuga tunnustame meie gümnaasiumi panust ja osa valla tähtsaimal kultuurisündmusel.

Enne suure kevade saabumist on Vilde aasta puhul on paslik küsida: aga mida Sina täna lugesid? Häid lugemiselamusi kõigile!