Mis meil siis otsustati?

Kõigepealt seda, et me teeme neid muudatusi laste pärast. Tähtis on, et õpitulemused oleks ka tulevikus vähemalt sama head või veel paremad. Kõige suurem muutus on 7.-9. klassi õpetamisest loobumine väiksemates kohtades. Tulevikus on meie vallas võimalik 7.-9. klassis õppida Suure-Jaanis ja Olustveres.

Sürgaveres, Tääksis ja Kildul (ruumide valmimisel Vastemõisas) jätkatakse lasteaed-kooliga. See tähendab, et nendes koolides toimub õppetöö 1.-6. klassis ning lisaks on seal lasteaiarühm/rühmad.

Suur on panus Tääksi piirkonda, kus täna lasteaed puudub ja kus on plaanis 1. augustist avada lastehoiurühm. Loomulikult seda siis, kui registreerub vajalik hulk huvilisi.

Me oleme lähtunud sellest, et oleks lasteaiateenus ning esimesed kuus kooliaastat saaksid lapsed võimalikult kodu lähedal koolis käia.

Kindlasti tähendab see seda, et me peame panustama meie väiksematesse piirkondadesse rohkem, kui riik keskmiselt ette näeb. Kindlasti on ka kulud väiksemates kohtades ühe lapse kohta suuremad. Kui me aga soovime, et meie vallas saaks areneda kõik piirkonnad ühtlaselt ja ei tekiks äärealasid, on sellised otsused vajalikud.

Ka juhtimises toimuvad muutused. Kui igal koolil oli seni direktor, siis viimasel ajal oleme pidanud juhtidele leidma lisaraha muude tegevuste arvelt. Tänavu esimese kaheksa kuu puudujääk kokku on ligikaudu 24 000 eurot. See on väga suur summa ja me ei ole sellega rahul. Direktorid pidid toime tulema ilma õppealajuhataja, majandusjuhataja, sekretäri ja huvijuhita, kuna väikestes koolides ei jätkunud selleks ressursse. Täna on meie soov, et ühendkool, kus kõik need ametid on olemas, saab neid teenuseid pakkuda ka õppekohtadel Tääksis, Sürgaveres ja Kildul. Seega peaks juhtimises olukord muutuma kvaliteetsemaks.

Põhikoolina jätkab Olustvere Põhikool. Põhjusi on mitu: eeskätt see, et Olustveres on kõige rohkem õpilasi Suure-Jaani järel. Teiseks see, et seal on ühe õpilase kohta kulud kõige väiksemad vallas ning 7.-9. klassi õpet toetavad tehnikumi aineõpetajad ja on olemas ainekabinetid. Ka on hea, kui õpilastel on võimalus valida kahe kooli vahel: Olustvere põhikool või Suure-Jaani põhikool.

Meie tänased otsused lähevad kokku riigi haridussuundadega, seetõttu eraldasime gümnaasiumi põhikoolist ja olime sunnitud tegema kaks kooli.

Gümnaasiumiõpe jääb Suure-Jaanis alles. Julgen lubada, et nii kauaks kuni on õpilasi. On otsustatud, et Suure-Jaani gümnaasium jätkab munitsipaalkoolina. Riigi hariduspoliitika näeb aga tulevikus ette, et gümnaasiumiõpe andmise kohustus jääb riigile ja riik jääb koole täielikult rahastama. Kindlust ei ole veel selles, kui mitme gümnaasiumiga jätkatakse Viljandi maakonnas. Täna panustame gümnaasiumile päris oluliselt juurde: sel õppeaastal esialgsete arvutuste järgi kuni 30 000 eurot. Me oleme kaalunud ka Viljandi Riigigümnaasiumi õppekoha loomist Suure-Jaanis. Meie mure on siin aga see, et riik ei saaks ühel päeval ütelda, et ta ei soovi pidada õppekohta Suure-Jaanis.

Oleme moodustanud töörühma, kes räägib läbi haridusministeeriumiga. Tulevikus võib juhtuda, et vald loobub ise munitsipaalkoolist riigigümnaasiumi kasuks. Teine variant oleks meie jaoks odavam ja me ei peaks igal aastal gümnaasiumiharidusele peale maksma. Momendil meil puudub täiskindlus kooli jätkamiseks riigigümnaasiumina.

Otsused ei tulnud kergelt ja neid aitas ette valmistada Suure-Jaani Vallavalitsuse poolt moodustatud töörühm. Eelmisel kevadel viidi koolides läbi rahulolu-uuring, mille tulemusi tutvustati ka vallarahvale. Mitmel korral on kohtutud koolide hoolekogudega ning osaletud lastevanemate koosolekutel.

Usun, et oleme laste arengut silmas pidades saanud kõige parema variandi. Täna on vaja liikuda edasi järgmiste etappidega:
1. Valida koolile kõige parem juhtkond, kes aitaks ühendada erinevate õppekohtade tegevust.
2. Viia läbi õpetajate konkurss, kus on võimalik osaleda kõigil meie valla koolide õpetajatel ja ka väljastpoolt tulijail.

Loomulikult tekitab see pingeid täna töötavate õpetajate tuleviku suhtes. Küll julgen aga ütelda, et selline protsess on paratamatu ja see annaks kindluse pikemaks ajaks. Tahame loota, et otsused on tehtud mai alguseks.

Peame tegema rohkem tööd selleks, et õpilased valiksid meie valla koolid, et nad oleksid meie koolidega rahul. Samuti peame tegema kõik selleks, et noored pered tunneksid end meie vallas hästi ja näeksid siin oma perele tulevikku.

Osaleme sellel kevadel messil „Maale elama", kus proovime leida uusi peresid. Ootame selleks infot kõigilt, kellel on tühi maja või korter ja kes on valmis seda müüma või rentima.

Ärgem jäägem ootama, et keegi teine teeks meie eest piirkonna elu paremaks, vaid andkem ka oma panus.

Rõõmu teeb, et valla kultuurielu on elavnenud: Suure-Jaani kultuurikeldris tegutseb viimasel ajal väga palju lapsi. Ka noortekeskus on uued ruumid täitnud huvilistega. Väga tublid olete olnud, kultuuri- ja noorsootöötajad!

Samuti tänan kõiki, kes on andnud oma panuse koolivõrgu ümberkorralduste ettevalmistamisel.
Soovin vallarahvale kaunist saabuvat kevadet!