Auhinna "Aasta maaraamatukoguhoidja" eesmärk on väärtustada ja tunnustada maaraamatukoguhoidjat kutsetöös oma raamatukogus ja paikkonna elu edendamisel või Eesti raamatukogunduses aasta töötulemuste põhjal. Igal aastal antakse auhind ühele maaraamatukoguhoidjale.

Kandidaadiks võib esitada isiku kes töötab küla- või vallaraamatukogus, on aasta jooksul saavutanud kutsetöös väljapaistvaid tulemusi, on aasta jooksul positiivselt mõjutanud paikkonna elu mistahes valdkonnas, maakonnas või Eesti raamatukogunduses. Auhinna andmine otsustatakse põhjal ERÜ juhatuse koosolekul.

Viljandi Linnaraamatukogu poolt koostatud Merle Rangi tutvustus 13. maaraamatukoguhoidjate päeval: „Merle on alati olnud aktiivne kogukonna liige ja andnud endast parima oma piirkonna elanike toomisele raamatukogu ja kirjanduse juurde.

Merle eestvedamisel korraldati juba viiendat korda Suure-Jaani valla koolide jutuvõistlus. Võistlus toimub kahes vanuserühmas ja osalevad kõik valla koolid. Lõpuüritusel autasustatakse parimaid ja kohtutakse kirjanikuga. Laekunud töödest koostatakse kogumik, mis kingitakse valla kooliraamatukogudele.

2012/13. aastal on Merle lisaks traditsioonilistele üritustele algatanud mitmeid uusi üritusi.

Uued algatused:

2012. aasta detsembris korraldati Vastemõisa jõulumaa. Merle oli üks organisaatoritest ja tema läbi viia oli jõulutuba lastele, kus loeti ette raamatuid ja meisterdati.

„Kellaühetee" on ürituste sari, mis kestab läbi aasta ja tutvustab omakandi inimesi. Esimene kokkusaamine oli pühendatud Albert Kivikasele. Külalisteks on olnud nii valla-, kui maavanem.
„Lugu loob, jutt jookseb" on jätkuüritus, mis viiakse läbi koos jutuvestja Piret Pääriga ning mõeldud algklasside õpilastele.

„Raamatukogupiknikut" võib nimetada hittürituseks, mis toimus Marana lilleaias. Peaesinejaks oli Kristiina Ehin. Külalised said nautida liiliate ilu ja kohtuti lillekollektsionääri ja liiliate aretaja Mati Rangiga. Merle soov on muuta piknik traditsiooniliseks suveürituseks.

Merle on väga edukas projektide kirjutaja, seda nii raamatukogu, kui ka kohaliku MTÜ „Teeme" tarbeks. Tema algatusel käivad raamatukogu juures koos laste joonistusring, naisansambel „Vastemõisa vallatud" ja käsitööring „Vallatud teljed". Viimaste tegemises lööb aktiivselt kaasa ka raamatukoguhoidja Merle.

Viljandi maakonna raamatukoguhoidjad leiavad, et Merle on väärikas kandidaat "Aasta maaraamatukoguhoidja 2013" auhinnale.

Palju õnne ja edu edaspidiseks!