Teemaks on Vigala vallas Tõnumaa külas asuvad endised saviliiva karjäärid. Kuna nimetatud karjäärid asuvad ka minu kinnistu naabruses, olen üks neist Tõnumaa ja Vanamõisa küla elanikest, kes juba mõnda aega on pidanud taluma mainitud alalt lähtuvat mürareostust. Seega on kõik selleteemalised arengud murettekitavad.

See tehnikaspordiga vältimatult kaasnev müra on kahjuks varjutanud nii mõnegi meie perekondliku vabaõhuürituse, rääkimata teistest suvistest välitegevustest. On võib-olla dramaatiline tuua paralleele Rail Baltica või Tuhala kaevandustega, aga isegi nii mastaapsete ja suurt majanduslikku tulu tõotavate ettevõtmiste puhul ei jäeta kuulamata kohalike elanike arvamust. Et natukenegi hajutada muljet minust kui kiuslikust virisejast, palun lugupeetavatel otsustajatel kujutada endale ette mootorispordiüritust oma tagahoovis. Mul ei ole midagi vastu mootorispordi harrastamisele, kuid see ei tohiks toimuda külaelanike heaolu riivates. Ma ei eita, et on inimesi, kelle kõrvadele selline müra on nagu muusika aga meie pere hindab maaelu juures teisi väärtusi.

Seepärast on minu tungiv soov, et sarnaseid protsesse alustataks õigest otsast - arutelust kohalike elanikega. Loodan, et dialoog ja võimalik kompromiss saavad teoks ilma kolmandate isikute või instantside kaasamiseta.

Rooland Saar
Vanamõisa küla
Perukooli talu


Volikogu liikme Jaan Viska arvamus

Mida vastata, kui tekivad sellised pöördumised. Vähemalt seiskas volikogu otsuse tegemise. Kindlasti on vajalikud teadaandmised. Sellest sai räägitud jaanuarikuu volikogu istungil, varem oleks tulnud pöörduda külaelanike või külade elanike poole, kui tahetakse midagi otsustada. Volikogus üks vastus kõlas, miks kohalikud pole varem märku andnud. Suuliselt on aga mitte kirjalikult. Vald tahab raja anda päris tasuta kasutamiseks?

Halvasti ettevalmistatud eelnõu. Ühtedel halveneb elukeskkond teistele loodud võimaluste arvelt. Ebaõiglus kindlasti. Vallas, õigemini volikogus, on juurdunud imelik praktika, küla või piirkonda esindavad volikoguliikmed ei seisa oma piirkonna probleemide eest, vaid on hääletajateks. Tulge ja veenduge.

Laupäevasel külakoosolekul tutvustasin antud kirja ja leidsin, et küla ääreala elanikke häirib samuti karjäärist kostuv müra. Jääb öelda - inimesed seiske oma külade ja kodupaiga eest, siis ehk hakatakse asju teisiti lahendama.

Teisalt külarahvas ei saanud aru, miks rahvamaja remonti pole kavas, remondiprojekt oli tellitud, kelle meelemuutusel vallas asjad toimivad.

Rahvamaja piirkonna küladele on nimetatud asutus nagu külakeskus, kus koos käia. Remondiga alustada on võimalik järkhaaval.

Jaan Viska
Vängla küla
Leisu talu

Volikogu arutas Tõnumaa krossiraja rendilepingut

Tõnumaa krossirada kuulus aastaid ei kellelegi ja kogu tegevus oli korraldamata.

2010. a taotles vald objekti peremehetu varana valla omandisse.

Ka täna ei ole rada ametlikult avatud, st mootorsõidukite liiklust ei tohiks rajal üldse toimuda (selleks pole keegi vallalt kui omanikult luba küsinud). Samuti eeldavad suuremad üritused valla kooskõlastusi, mida pole samuti taotletud.

Kui varasemad motohuviliste mõtted rajal korraldatud tegevuse käivitamiseks ei jõudnud tegudeni, siis hiljuti taotles Märjamaa motoklubi, mis koondab ka Vigala motohuvilisi, rada klubi kasutusse. Valla eesmärk kasutusse andmisel ongi see, et lõpetada rajal mitteametlik isetegevus ja seada raja kasutamisele reeglid.

Lähiajal on plaanis korraldada külaelanike, motoklubi ja valla esindajate ühine kokkusaamine, et leppida täpsemalt kokku raja kasutamise tingimused, sh ajalised raamid. Seejärel saab volikogu lepinguprojekti uuesti üle vaadata ja kooskõlastada.

Tegevuse korraldamise eesmärk on seaduslik ja ohutu tegevus korrastatud krossirajal, mis võrreldas eelneva perioodiga arvestaks ka kohalike inimeste soovidega.

Priit Kärsna