Kuidas jõudis Sinuni etenduse „Talud tagasi" tekst? Miks otsustasid just selle loo kasuks? Kuuldavasti on loo autor Audru vallast. Kas oskad teda mõne sõnaga tutvustada?

Vilja andis mulle lugemiseks talle Õie Luige poolt kingitud Milvi Andrese näidendiraamatu, kus on kümme näidendit. Need on toredad ning rõõmsad lood elust ja inimestest. Milvi Andres on need näidendid kirjutanud eelkõige Audru valla näiteseltsile mängimiseks, aga ka lünga täitmiseks lihtsale maarahvale mõeldud repertuaaris. Ta on kirjutanud ka mõned nukunäidendid ja estraadikavad. Milvi Andres on olnud paarkümmend aastat Audru näiteseltsi eestvedaja, näitleja ja lavastaja. Ta on C. R. Jakobsoni nimelise preemia ja Audru valla vapimärgi omanik. Nüüdseks on Milvi Andres meie hulgast lahkunud. 1. mail on Lindi rahvamajas Milvi Andrese austamisõhtu tema 85. sünniaastapäeva tähistamiseks. Sinna on kutsutud meie näiteseltskond esitama tema näidendit "Talud tagasi".

Nägime laval suurepäraseid rolle etendamas mitmeid inimesi meie endi keskelt, teiste hulgas ka vallavanemat ja koolidirektorit. Kuidas näitlejad üldse Sinu truppi on sattunud? Tutvusta oma näiteringi seltskonda pisut.

Valisin Milvi Andrese raamatust ühe näidendi välja, kus oli 5 tegelast, sest arvasin, et palju neid inimesi ikka kokku tuleb, kes peale tööd veel klubis näidelda tahavad. Esimeses proovis selgus, et inimesi oli kohale tulnud poole rohkem. Pidin uue näidendi otsima ja valituks saigi "Talud tagasi". Töö käigus selgus peagi, et näidend ei kasuta meie tublide tegijate võimeid küllaldaselt ära ning näidendi lõpp läheb aeglasemaks ja igavamaks. Kirjutasin siis midagi juurde ja midagi jätsin ära, nii sündis selline "Talud tagasi" nagu esietendusel nähtud.

Esimest näidendit alustades mõtlesime, kes võiks neid osi mängida ja põhiliselt oli Vilja see, kes rääkis inimestele augu pähe. Loomulikult vesteldi paljude inimestega, mõned olid nõus, aga paljud ütlesid ka ära. Teist näidendit alustades ütlesime juba koos käinud tegelastele, et kes tahab mängida, tulgu proovipäeval kohale ja nii nad kõik tulidki. Mõni tuli veel juurde kutsuda, aga ennekõike kutsuti neid, kes ise olid soovi avaldanud. Põhiliselt otsis mänguhuvilised üles huvikeskuse juht Vilja ja tema on siiani kõigiga sidet pidanud ja teateid edastanud. Vilja on samuti see tragi inimene, kes on kogu vajamineva butafooria välja otsinud ja agaralt igas asjas toeks olnud. Palju abi on olnud Andrus Tugedami tegevusest, kes helindas ja oli valgustajaks. Kogu näitetrupi poolt teile, Vilja ja Andrus, suur tänu!

Näitlema on sattunud andekad, sõbralikud ja toredad inimesed. Kõik on hoolega asja juures ja kõik aitavad kõiki, seda on hea tunda. Nii mõnigi võiks päris näitlejana töötada. Hea on jälgida, kuidas inimese oma mina kellekski teiseks areneb, kuidas iga uue prooviga leitakse oma osa jaoks midagi uut ja huvitavat. Nagu näha võis, on meil trupis andekaid lauljaid, tantsijaid, võimlejaid ja kõnelejaid. Mõnel jäi osa pähe juba esimeste proovidega, teistel alles veidi enne esinemist. Mõni jõudis oma osas ära proovida mitu võimalikku esinemisvarianti, sel ajal kui teine ikka alles oma esimesest püüdis aru saada. Ei tahagi nimesid nimetada, sest hakkajad, tublid ja omanäolised on kõik näidendis osalenud ja kõik ei saanud omale võetud osa tõttu kõiki enda oskusi mängu panna. Küsimus oli koolidirektori ja vallavanema kohta, aga meil ei olnud näidendis ei direktorit ega vallavanemat. Meil olid nende asemel lihtsalt Mari ja Rain, samasugused tähtsad ja armsad tegelased kui kõik teisedki. Eks igal vaatajal on võimalus oma lemmik välja selgitada.

Millised on plaanid edaspidiseks etendusel „Talud tagasi"? Kus teid veel näha saab?

Oleme oodatud esinema Pärnu-Jaagupisse 5. aprillil, 1. mail mängime Lindi rahvamajas ja maikuu keskel uuesti Are Huvikeskuses. See kuupäev tuleb veel täpsustada. Lastenäidendi esietendus on planeeritud 1. maile.

Eks näitlejad saavad mängida, siis kui vaatajad tahavad vaadata. Täname oma publikut ülisooja vastuvõtu eest! Täname ka neid, kes esimesel korral kohale ei jõudnud, kuid teist etendust kindlasti vaatama tulevad!

Jääme ootama uusi ja huvitavaid teatrielamusi Are Huvikeskuse näiteringi näitlejatega. Edu teile ja arvukaid ülesastumisi paljudel Eestimaa lavadel!