Alates 7. oktoobrist 2013 kohtuvad kokandushuvilised tõllakuuri köögis, et vahetada kogemusi ja anda edasi teadmisi toidutegemisest.
Pilt on illustreeriv
FOTO: Foto: Ester Vaitmaa
Oleme koos käinud nüüdseks juba üheksal korral ja paistab, et huvi ja tahtmist jagub. Oleme küpsetanud juuretisega leiba, pärmitaignast hommikukukleid, erineva kattega pitsasid, valmistanud piparkoogimaja, teinud püreesuppi.
Uuel aastal otsustasime, et kutsume kohalikud toidutootjad oma tegemistest ja maitse-eelistustest rääkima. Peab ütleme, et pikka veenmist nad ei vajanud, nii lihaveisekasvataja Airi Külvet, kalatalu perenaine Marika Liiv kui ka tordimeister Ulla Kivijärv olid rõõmsasti nõus meile oma kogemusi jagama.
Airi Külveti põhjalikud teadmised lihaveistest, nende kasvatamisest meil ja mujal, toidust ja toitmisest, selle valdkonna ärist ja ettevõtte tegevusest laiendasid kohalolnute silmaringi. Saime teada, mida lihatüki valimisel silmas pidada ja missugusest osast mis rooga valmistada.
Sel päeval valmistasime neli rooga: mooritud lihaveiserull, grillitud veisesüda, grillitud veiselihavardad ja ahjupraad. Kõik road maitsesid suurepäraselt.
Võib öelda, et paljude muude tegevuste hulgas jõuab Airi olla ka suurepärane kokk. Huvilised said kaasa osta ka liha kodusteks katsetusteks.
Härjanurme kalatalu perenaise Marika Liivi koolitusel oli meil miskipärast rohkelt mehi. Kas kodudes on põhimõte, et kui tood (püüad) siis oska ka valmistada?! Sellel koolitusel saime teada kalakasvatusest laiemalt. Kuidas hinnata kala värskust ja kuidas see maitset mõjutab. Sellel koolitusel praadisime valgeamuuri ja karpkala fi leed ja võrdlesime maitseid. Ahjus küpsetasime forell ja karpkala.
Siberi tuura maitsesime seekord marineerituna. Ulla Kivijärve tordikoolitusel tegime kohupiimavahukoore- ja martsipanitordi.
Alustasime KOHEVA tordipõhja küpsetamisest ja lõpetasime erinevate martsipankaunistuste tegemiste ja viimistlusnippide kasutamisega.
Tegelikult on tordi valmistamine ikka väga aeganõudev töö. Et seda päevast päeva teha, siis peab seda ikka väga armastama. Ulla on iseõppinu ja katsetustega praegusele tasemele jõudnud. Torditegemise käigus saime aru, et see magusamaailm on ikka päris lai ja tahaks sellest rohkem teada. 29. märtsi koolitusel tegime Ullaga sefi irikorvikesi ja käsitöökomme.
Kokandushuvilised on pakkunud suppi ka tõllakuuri perepäevadel ja korraldanud konkursi „MÕISAKÜPSETIS 2013". Järgmine kokkusaamine on 12. aprillil kell 10.00 „Hommikupoolik Metsamooriga".
Suveplaanid on veel tegemisel. Tänan kõiki, kes on meie tegevuses nõu ja jõuga osalenud.