Sotsiaaltööks vajalikud teadmised oman­das Ese Rääbus Tallinna Eelkoolikasva­tuse Seminari patronaažiosakonnas. Kongutasse tööle tuli ta 1949. aastal. Lisaks kasvataja- ja direktoriametile tegi ta õpetajatööd samas majas asunud al­gkoolis. Ta on muusikaharidust andnud ning tuttav paljudele Konguta valla en­distele ja praegustele elanikele.

Tööpõld lastekodus oli lai - lisaks las­tele toeks ja eeskujuks olemisele tuli tegeleda erinevate majandusproblee­midega. Kenas mõisahäärberis asuvas lastekodus ei olnud algselt elektrit ega veevärki, kogu asutuse töötamise aja oli vaja kütta maja arvukaid ahje. Neist kaks - esindusliku saali omad - olid maja üheks pärliks ning suudeti päästa lam­mutamisest ja asendamisest mustade plekkahjudega, mida tehti teistes ruu­mides. Sama heas korras nagu hoone hoidsid töötajad ka vana mõisapargi. Praegu on küllaltki kurb vaadata räämas parki, mida aastakümneid hästi hoolda­ti. Mõisahoone on ammu erakätes, selle lagunemine ilma restaureerimiseta on paratamatu, kuid endise perenaise soov on, et vallavalitsus leiaks võimalust, aega ja tahtmist, et pargi korrashoidmise üle­sanne enda südameasjaks võtta.

Töö lastekodulastega ei olnud kerge. Suhtlemine probleemsete vanematega, ühtse personali leidmine, koostöö teiste lastekodudega nõudis palju aega ning mõttetööd. Kolleegid hindasid direktori rahulikku meelt ning mõistvat töökor­raldust. Koostöö kooliga oli väga hea, tegutseti ühtse meeskonnana. Laste ja pedagoogide elu tegi aga raskeks as­jaolu, et igal aastal vahetus kolmandik hoolealustest ning toimus pidev laste rändamine - nii ei saanud õiget kodu­tunnet tekkida. Praeguse poliitikaga hästi kursis oleva inimesena rõõmus­tab Ese Rääbus, et tänapäeval on laste­kodud üle läinud peresüsteemile - just selliseks, nagu tema seda aastakümneid tagasi näha soovinuks.

Käsitööd oskava ja armastava inimese­na jõudis direktor õmmelda lastekodu­lastele tavapärastest igavatest riietest moekamaid rõivaid, õmmelda-kududa garderoobid ka tüdrukute nukkudele. Iga lastekodust lahkuv laps sai kaasa oma nuku või muu mänguasja, mis aitas üle saada kohanemisraskustest järgmi­ses elupaigas.

Endised lapsed käivad aeg-ajalt oma kunagist asenduskodu uudistamas ja leiavad eest ikka eluga kursis oleva di­rektori, kes oskab pajatada lugusid just sellest ajajärgust, mida külalised mäle­tavad. Eesti taasiseseisvumise järel hak­kasid oma juuri otsima Eestist omal ajal lahkuma pidanud baltisakslaste järeltu­lijad. Ka neile oskab Ese Rääbus mõisa ajaloo ja käekäigu kohta infot jagada, saades kiidusõnu oma saksa keele osku­se kohta.

Lisaks pedagoogi- ja juhitööle jõudis toimekas Ese koos abikaasa Elmar Rää­busega üles kasvatada kuus oma last. Tõsi küll, tagantjärele tundub järeltulija­tele, et nad kasvasid üles ise - ega va­nematel palju aega pere tarvis ei olnud. Samas oli olemas teadmine, et vanemad on lähedal ning alati mõistmas ja usal­damas.

Ese kõik kümme lapselast on olnud lü­hemat või pikemat aega vanavanema­te hoida - selleks oli pärast lastekodu tegevuse lõppemist 1978. aastal küllalt aega ja ka tahtmist. 90. sünnipäeva parimateks kingitusteks oli kuuenda lapse­lapselapse sünd ning arvukate lähedas­tega koosviibimine.

Artikkel valmis koostöös Ese perekonnaga