Näiteks muretses mees looduskaitsealuste liikide pärast, kuid selgus, et täitsa uskumatul kombel ei elanud selles maavalduses ühtegi liiki, mis takistanuks kaevanduse loomist.

2011. aastal sai kaevanduse jaoks loodud firma, 2012 augustis märgiti maha kaevandamise alad ja hakati koorima mulda vallidesse.

Kuna tegemist on karjääriomaniku isikliku maaga, ei pea ta riigile
kaevandamistasusid maksma, nagu enamik suuri kaevandajaid, kes
kaevandavad riigimaalt.

"Tegime 2012 augustis ka esimese kaevamise, 10 000 tonni purustatud kruusa - see, mis on siin hunnikus," viipab Ööbik käega. "Eelmine aasta ei olnud ekskavaatorit enam päevagi vaja, sest sellest kogusest jätkus siiani ja jätkub vist ka selleks aastaks."

Materjali töötlemiseks rentis omanik koostööpartnereilt ekskavaatori ja purustussõlme. "Omale soetasime frontaallaaduri, millel on kaal peal, et materjali müüa saaks. Nii saab täpse koguse kaupa välja kaaluda ja omal ka hea arvet pidada," ütles ta.

Karjääripidajal on juba ka koostööpartnerid, kes veavad materjali inimestele koju kätte ja ajavad objektil laiali ka kui vaja. "Nii tekib terve võrgustik, mis annab tööd, et ei peaks välismaale minema."

Loe pikemalt Läänlasest.