Uurimise objekt on juba 2009. aastal suurt poleemikat tekitanud Järise külas asuv Järvemetsa kinnistu, kuhu kinnistu tollane omanik OÜ Hannahelena pidi rajama kaks tehisveekogu, mille tarvis lubati välja kaevata ühtekokku 30 000 m3 täitepinnast. OÜ Hannahelena juhatuse liige Aivar Lihtne selgitas toona, et tema eesmärk on rajada endisele metsakinnistule oma tarbeks tiigid ja palkmaja. "Minu jaoks on praegu tegu olemasoleva kinnistu väärtustamisega ja kui sealt välja tulev materjal isegi turule paisatakse, siis on see minu arvates materjali väärtustamine," rääkis Lihtne.

2009. aasta augustis kirjutas Saarte Hääl, et valdav osa kaevandatud täitepinnasest läks Pärnumaal registreeritud ettevõtte ValiceCar OÜ tarnituna Kärla valla vee- ja kanalisatsioonitorustike ehitusele ning Kuivastu sadama laiendustöödele, ehkki materjali lubati kasutada vaid Kaarma dolomiidikarjääri korrastustöödel.

2011. aastal sai kinnistu omanikuks Pikaferr OÜ, kes tänavu aprillis esitas keskkonnaametile taotluse jätkata tehisveekogude rajamist ja kaevandada sellega seoses veel 30 000 m3 pinnast, peamiselt liiva ja vähesel määral ka kruusa. OÜ Pikaferr volitatud esindaja Kirke Keerti teatel soovib omanik alale tulevikus rajada PRIA-st saadava toetuse abil Järvemetsa loodusfotograafia tugipunkti, mille üheks atraktsiooniks on planeeritud allveefotograafia.

Keskkonnaamet keeldub aga OÜ Pikaferr taotlust rahuldamast, nõudes tiikide ehitusprojekti koopiat ja andmeid senikaevatud koguste kohta.

Loe pikemalt Saarte Häälest.